Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pohvalnim tonom

VIDEO: I Reuters predstavio hrvatski XD

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S dozom kritike prema birokraciji u Hrvatskoj i pohvalnim tonom prema prvom hrvatskom automobilu, agencija Reuters izvijestila je o Dok-Ingovom XD.

Otmjeni električni automobil teško da je prva stvar koja vam pada na pamet kada razgovarate o Hrvatskoj, piše Reuters. Ipak, Dok-Ing, mala kompanija smještena u Zagrebu osvojila je globalno priznanje s inovativnim high-tech proizvodom. Nakon sedam mjeseci od prve ideje, kompanija je proizvela funky, svjetlocrveni prototip nazvan XD i predstavio ga na sajmu automobila u Genovi. Ondje je mali gradski automobil privukao značajan interes. Dok-Ing sada radi na njegovom usavršavnju, ali i pokušaju pronalaska investitora koji je voljan platiti račun za masovnu proizvodnju, poželjno u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Vožnja u suprotnom smjeru Što mu je bilo? VIDEO Snimka koja ledi krv u žilama: "Pogledajte kako je kamikaza zamalo izazvao sudar!" Slika nije dostupna 'Ponosan sam' Hrvatski automobil dobio priznanje premijerke

>> VIDEO: Predstavljen hrvatski XD Concept

'Od kada sam bio mlad, imao sam ideju proizvesti automobil. Već dugo vremena nismo imali sredstva, znanja niti prilike napraviti ovakvu stvar, ali tada sam shvatio da imamo znanja, imamao prilike, hoćemo i možemo. U sedam mjeseci proizveli smo jedno takvo vozilo', rekao je Vjekoslav Majetić, vlasnik Dok-Inga te dodao kako nisu konkur

U mali automobil stane troje ljudi, a po gradu se zahvaljujući samo jednom punjenju baterija mogu voziti i nekoliko dana. 'S njim možemo napraviti u prosjeku 50 km/h na sat do 250 kilometara. Auto je limitiran na 135 km/h', rekao je Tomislav Boško, projekt menadžer.

Cijena XD-a je oko 30.000 eura, u velikoj mjeri zbog skupocjenih baterija. Ali, kada krene u masovnu proizvodnju, automobil bi trebao koštati manje od 20.000 eura, što bi moglo ohrabriti kupce EU koje se potiče da koriste zelenu tehnologiju. 'Cijela baterija za ovaj automobil košta gotovo do 10.000 eura što automatski definira i njegovu visoku cijenu u ovoj fazi. Može se napuniti standardnom utičnicom između šest i osam sati. Mi razvijamo i s njim dajemo i brze punjače koji bi to trebali odraditi u sat vremena', rekao je Boško.

Mnogi veliki proizvođači automobila poput Renaulta, Toyote i Forda razvijaju svoje električne modele, u vjeri da će hibridni ili električni automobili dominirati tržištem za 20 do 30 godina.
Majetić je rekao da Dok-Ing ima dobru priliku sada jer ima malo proizvođača malih automobila, ali da se svaki mjesec njihova šansa da plasiraju XD na tržište, smanjuje. Započinjanje proizvodnje u Hrvatskoj veliki je izazov, piše Reuters, zbog spore birokracije, visokih poreza i troškova rada te ograničenog dobivanja zajmova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene