Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Karsan osvaja Ameriku

Turski taxi za centar New Yorka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ured koji regulira rad tvrtki za prijevoz putnika – New York City Taxi and Limousine Commission (TLC), nedavno je prove0 ispitivanje među stanovnicima ovoga grada o novom taksiju koji bi se trebao početi upotrebljavati 2013.

Proizvođači automobila iz cijelog svijeta uključili su se u projekt i predali svoje nacrte budućeg taksija koji je siguran, ekološki orijentiran, koji je u skladu s američkim Zakonom o osobama s invaliditetom i na kraju koji je fizički manji od sveprisutnog i neuništivog Crown Victoria taksija koji je jedan od zaštitnih znakova tog grada.

Pročitajte i ovo Avion Boeing Jedan u nizu Novi incident na letu: Zbog bizarnog incidenta 176 putnika vraćeno u New York Ilustracija Grupa Granica Potresne priče ljudi iz sive zone: Morala je roditi sama u šumi, dijete je umotala u svoju majicu

Rezultati su pokazali da je od tri ponuđena prijedloga za 'Taksi budućnosti' (Taxi of Tomorrow) V1 Taxi koncept tvrtke Karsan, turskog proizvođača kombija i autobusa, odnio pobjedu u kategoriji vizualnog dizajna.

Spomenuto ispitivanje imalo je za cilj pružiti povratne informacije o tome što građani New Yorka očekuju od novog Taksija budućnosti. Visoki postotak njih, točnije 66 posto, rekao je da im se najviše dopada Karsanov prijedlog, dok je 44 posto odabralo Nissanov prijedlog, a 38 posto onaj tvrtke Ford. Anketa je imala mogućnost višestrukog izbora pa je logično da zbroj odgovora premašuje 100.

Karsan V1 karakterizira mnoštvo jedinstvenih detalja poput panoramskog staklenog krova, rampi za invalidska kolica s obje strane vozila za što lakši ulaz i izlaz iz vozila.

V1 uz to koristi hibridnu tehnologiju što znači da bi taksisti (u slučaju da Komisija zaista odabere V1 kao novi taksi za New York) mogli znatno uštediti na gorivu, a V1 vrlo se lako može prilagoditi i za korištenje drugih izvora poput dizelskog goriva ili prirodnog plina, a spominje se i mogućnost potpuno električnog pogona.

Automobilska industrija u Turskoj gotovo se učetverostručila, čime je prestigla Poljsku i Češku Republiku i postala nova glavna 'outsourcing' lokacija. Turska je kao zemlja uspjela preživjeti globalnu financijsku krizu bez padova vlasti i kolapsa banaka, upravo suprotno, banke u ovoj zemlji više nego ikada izdaju kredite poslovnim, ali i privatnim korisnicima.

Natječaj za budući njujorški taksi pomoći će Turskoj da osvoji povjerenje kupaca i stvori jedan drugačiji imidž o autima koji dolaze iz Turske. Gospodarstvo ove zemlje uvelike se temelji na izvozu, a u prilog tomu govori podatak turske udruge distributera automobila da se tri četvrtine proizvedenih automobila izvozi na strana tržišta. Proizvodnja je prošle godine porasla za 26 posto što konkretno znači da Turska trenutno proizvodi 1,1 milijun vozila godišnje, čime je ova zemlja najveći proizvođač automobila u Istočnoj Europi (osim Rusije).

Osvajanje natječaja za novi njujorški taksi budućnosti ne predstavlja toliko veliki značaj u financijskom smislu, koliko to predstavlja činjenica da bi se time Turska pozicionirala na mapi svijeta kao pogodno mjesto za centre za istraživanje i razvoj.

David Yassky koji sjedi na čelu odbora zaduženog za odabir pobjedničkog projekta rekao je kako zemlja proizvodnje nikada nije bila faktor. 'Postojeći Crown Victoria taksi također nije američke proizvodnje', dodao je Yassky (Victoria se proizvodi u Kanadi).

Gradske vlasti krajem godine moraju donijeti konačnu odluku i za očekivati je da će pri donošenju odluke uzeti u obzir rezultate ankete iako sama činjenica da je Karsan V1 osvojio naklonost publike ne znači da će ulicama New Yorka uskoro voziti turski taksi.

U slučaju da Karsan pobjedi na natječaju za 'NYC Taxi of Tomorrow', turska tvrtka će proizvesti i prodati ukupno 2.650 vozila u razdoblju od 10 godina, počevši od 2013. godine. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene