Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Legenda u trkaćem obliku

VIDEO i FOTO: Renault 4 se vraća!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas jedna istinska legenda slavi 50. rođendan. Najprodavaniji francuski automobil na svijetu, R4, pravi je simbol mladosti koja nadilazi godine. U njegovu čast, L'Ecurie je odlučio napraviti suvremenu inačicu ovog legendarnog automobila i pretvorio ga u trkaći automobil!

Opremljen motorom i šasijom Renault Clio V6 modela, 4L3000, inspiriran modernim pristupom pretvaranja 'STAROG u NOVO', upravo se sprema za sudjelovanje u jednoj od najselektivnijoj utrci na svijetu – Gumballu! Prvi put u sedam godina, utrka Gumball vraća se u Francusku, a to je nešto što ekipa pod imenom L'Ecurie nikako ne namjerava propustiti.

Pročitajte i ovo Streetrace u Varaždinu - 2 Sigurnost na prvom mjestu Ulične utrke, ali u kontroliranim uvjetima: "Ne divljati po cestama, dođite, istresite se ovdje, puno je bolje'' Slika nije dostupna Studentski Gumball završava u Hrvatskoj

Jedini francuski automobil i jedina francuska ekipa u utrci, L'Ecuriev 4L3000 zaškripat će gumama na startnoj liniji 26. svibnja u londonskoj ulici Pall Mall nakon čega će krenuti za Istanbul.

5000 kilometara u manje od 8 dana sudionici Gumballa preći će preko Barcelone, Grand Prix rute u Monaku, Venecije, Zagreba, Beograda, Sofije pa sve do zaljeva Bospora! Inicijacijsko putovanje za amaterske ljubitelje avanture i adrenalina, Gumball 2011 pokazat će i ekološku crtu s izložbom 25 električnih i tehnološki vrlo naprednih automobila.

Osnivač L'Ecurie-a, Patrice Meignan, i njegov tehnički direktor, Jérémy Taltaud, dva su sretnika koja će sjediti za volanom 4L3000. Ovi neustrašivi likovi su ujedno i jedini Francuzi koji će se natjecati u najselektivnijem automobilističkom događaju na svijetu.

Da bi 4L3000 bio spreman za Gumball, bilo je potrebno ciljati visoko i pretvoriti mali gradski automobil u pravu GT zvijer vrijednu svog imena. Ekipa od četiri tehničara trenutno radi na ostvarenju svog sna u jednoj garaži u Parizu, a taj san je fuzija Clia V6 koji će donirati šasiju i motor i R4 modela koji će zadržati karoseriju i 'old-school' stil. Cilj je pokušati spojiti 50 godina inovacija i stručnosti ovog brenda na jednom jedinom projektu. U dokumentaciji o projektu nema naznaka da će se dorađivati pogonski sklop pa ćemo to ostaviti u zraku (spominje se ugradnja seta turbopunjača).

'Blue-Jean Car' (R4), tada sasvim nova filozofija automobila nastala je u umu vizionara Pierrea Dreyfusa iz čega je prije 50 godina iznikao legendaran Renault 4, svestran automobil koji poput traperica prelazi granice društvenog statusa, koji se jednako dobro snalazi u urbanim i ruralnim sredinama, ali je isto tako kod kuće i na trkaćoj stazi.

Ovaj mitski automobil koji je proizveden u ukupno 8 milijuna primjeraka i prodavan u više od 100 zemalja, izgrađen je na čvrstim vrijednostima i savezima koji su pomogli stvoriti ovaj transgeneracijski automobil kojega se svi sjećamo sa smješkom na licu. Renault 4, također poznat kao 4L proizvodio se od 1961. pa sve do 1992. godine. To je ujedno bio prvi Renaultov obiteljski automobil s prednjim pogonom. Renault 4 bio je izravni odgovor na Citroën 2CV iz 1948.

Renault Clio V6 vrlo je popularna mala jurilica temeljena na Renault Clio modelu iz 2001. godine. Za dizajn je odgovoran francuski proizvođač Renault, a modele Phase I proizveo je TWR u Švedskoj dok je Phase II izašao iz Renault Sporta. Trolitreni V6 motor Clia V6 Phase I došao je iz Renault Lagune, ali je naravno dorađen i pojačan na 230 KS, te postavljen u središte vozila. Nakon facelifta 2003. godine, osim estetskih promjena uslijedile su i promjene ispod haube. Novo vozilo Phase II imalo je dorađeni V6 motor s 255 KS i novi ovjes.

Ovaj projekt nam izgleda super je spajaju tradiciju i moderne perfomanse. Pratit ćemo završetak cijelog posla te vam prije početka utrke pokazati finalni uradak! Do tada uživajte u galeriji fotografija i kraćem videu. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene