Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobar nastavak DS modela

Citroën predstavio novi DS5

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Citroën je objavio fotografije novog DS5 modela u okviru marketinške kampanje i službenog predstavljanja najnovijeg dodatka DS liniji na Shanghai Motor Showu.

DS linija do sada je polučila veliki uspjeh i promijenila način razmišljanja i očekivanja kupaca. Krenuli su s malim gradskim automobilom DS3, a s DS4 modelom uspješno su uklopili stilske karakteristike coupea s fleksibilnošću hatchbacka s petera vrata. Sljedeći korak bio je stoga premium klasa. DS5 namijenjen je kupcima koji žele odvažan automobil s izrazito modernim pristupom dizajnu vozila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova platforma, ovjes, motori i mjenjači Novi Chevrolet Aveo je dobro 'naoružan' Slika nije dostupna Napokon pravi Megane Renault Megane Renaultsport 265 Trophy

DS5 građen je na platformi Peugeota 508 a ujedno je i prvi Citroënov model koji će koristiti Hybrid4 pogonski sklop koristeći kombinaciju dizelskog agregata i elektromotora. Uz bolje performanse, novi član DS obitelji biti će vodeći u klasi glede emisije štetnih plinova.

Napredni Hybrid4 sustav nudi ukupno 200 KS (2.0-litreni turbo dizelaš sa 165 KS smješten naprijed te elektro motor sa 35 KS smješten na stražnjoj osovini), mogućnost pogona na sva četiri kotača, električni pogon za gradsku vožnju s nula emisija štetnih plinova, i 'boost' funkciju za trenutno ubrzanje – i sve to s ukupnom emisijom CO2 od samo 99g/km.

Temeljen na futurističkom C-SportLounge konceptu, DS5 donosi mnoštvo tehnoloških inovacija u ovu klasu vozila, poput inteligentnog sustava protiv proklizavanja koji radi u kombinaciji s ESP sustavom te nove generacije LDWS (Lane Departure Warning System) sustava. Među ostalima još vrijedi spomenuti Citroënov e Touch sigurnosni sustav i Head-Up Display koji vozaču važne informacije prikazuje u boji.

Dinamičan vanjski izgled automobila odražava moderan način afirmacije statusa i garantira veće vozačko iskustvo. Fluidne linije, uglađen profil i asertivna prednja maska te izražajni lukovi kotača koji udomljuju aluminijske naplatke od 16 do 19 inča, daju DS5 dojam profinjenosti i čvrstog stava.

Asertivni prednji kraj jasna je naznaka da novi DS5 opravdano pripada DS obitelji. Poveći usisnici zraka, velika kromirana rešetka i novi LED svjetlosni sklopovi samo su neke od prepoznatljivih karakteristika novog DS5 modela. Jedan dizajnerski element specifičan za novi DS5 su kosi kromirani umetci koje se protežu od vrha prednjih svjetlosnih sklopova do vjetrobranskog stakla.

Dizajn stražnjeg kraja još je upečatljiviji svojim širokim stavom i impozantno oblikovanim ispušnim cijevima ugrađenim u stražnji branik.

Citroën DS5 jednako je privlačan i iznutra. Kokpit je više orijentiran ka vozaču. U oči odmah upada moderno dizajniran upravljač i pregršt kože i kromiranih detalja. Mnoštvo prekidača i rotirajućih gumbiju smještena je na središnjem grebenu i na samom upravljaču.

Jednostavnim pritiskom START gumba cijeli putnički prostor se osvjetljava. Head-Up Display u boji prikazuje važne informacije za vozača a ambijentalno osvjetljenje obavija unutrašnjost u nijansama crvene i bijele boje.

Svaki detalj u unutrašnjosti novog DS5 pažljivo je odabran poput materijala vrhunske kvalitete i ekskluzivnih elemenata poput tzv. 'watchstrap' presvlaka sjedala prepoznatljivih za DS liniju automobila i jedinstvenih na tržištu.

Nudeći zabavu za volanom i udobnost i praktičnost, DS5 otvara nove vidike i svojim dimenzijama. Novi DS5 širok je 1.850mm i dugačak 4.520mm čime je nešto širi od C5 karavana, ali i kraći, međutim trebao bi ugodno smještati pet putnika uz sasvim pristojan obujam prtljažnog prostora od 465 litara. Položaj sjedala nalik je Gran Turismo coupe automobilima dok nudi pravih pet sjedala i četiri vrata s razinom dostupnosti i modularnosti hatchbacka.

Model koji je prikazan u Šangaju dolazi u posebnom izdanju nazvanom DS5 White Pearl. Unutrašnjost je presvučena u smeđu kožu s lagano kontrastnim srebrnim prošivima dok vanjski dojam upotpunjuju posebno dizanirani 20-inčni aluminijski naplatci.

DS5 spreman je za ulazak u serijsku proizvodnju, a na tržištu se očekuje na proljeće sljedeće godine. Nama izgleda jako dobro te definitivno odskače od konkurencije čiji su modeli ponekad vrlo slični i konzervativni. Bravo Citroen!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene