Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kompaktni superautomobil

Alfa Romeo 4C Concept

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na 81. Međunarodnom auto salonu u Ženevi Alfa Romeo pojavila s novim konceptnim automobilom 4C. Radi se o kompaktnom 'superautomobilu' koji predstavlja sve ono što istinski sportski automobil treba imati u očima ovog talijanskog brenda.

Čar Alfa Romeo automobila leži u tome što imaju isti, prepoznatljivo talijanski, dobar ukus kao i Ferrari i Maserati, ali u pristupačnijem pakiranju. Alfin model 8C Competizione je pravi primjer toga a sada na scenu nastupa manja beštija u poznatom Alfinom ruhu – koncept Alfa Romeo 4C.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Atraktivan dodatak ponudi U Detroitu predstavljena Alfa Romeo 4C Spider Slika nije dostupna Spider bez japanske krvi Alfa Romeo potvrdio kako se Spider neće temeljiti na Mazdi MX-5

Novi koncept osmišljen je prema klasičnoj formuli izrade coupea sa dva sjedala, stražnjim pogonom i središnje postavljenim motorom s ukupnom dužinom od otprilike četiri metra i međuosovinskim razmakom od gotovo 2,4 metra.

Vanjski izgled karakteriziraju elegantne i čiste linije, a isti princip primjenjen je i na unutrašnjost. Uz specifični dizajn unutrašnjosti, koncept i dalje udomljuje sve one funkcije i sustave koji izravno odražavaju sportski karakter novog konceptnog automobila.

Tako se na Alfa Romeo 4C konceptu nalaze tehnološka rješenja i materijali preuzeti iz 8C Competizione modela poput karbonskih vlakana, aluminija, stražnjeg pogona i ponekih tehnoloških elemenata iz drugih Alfinih modela trenutno u prodaji kao npr. 1,75-litreni benzinski turbo motor s direktnim ubrizgavanjem, zatim 'Alfa TCT' prijenos s dvije spojke te Alfin DNA sustav.

Iskustvom stečenim na eksluzivnim superautomobilima poput 8C Competizionea i 8C Spider modela, novi konceptni automobil iz Alfa Romea također dijeli njihovu filozofiju temeljenu na postizanju maksimalnog voznog iskustva i visokom stupnju upravljivosti po kojemu su Alfa Romeo automobili dobro poznati.

Te karakteristike postizali su uglavnom većom snagom dok Alfa Romeo 4C koncept isto postiže smanjenom težinom koja je rezultat korištenja materijala poput karbonskih vlakana koji jamči čvrstoću ali i agilnost te aluminija.

Stoga odnos težine i snage kod 4C koncepta iznosi manje od 4 kg/KS. Šasija podupire karoseriju izrađenu kompletno od karbonskih vlakana koja ima dovoljno mjesta za vozača i suvozača, dok su stražnji okvir i tzv. 'crash box' izrađeni od aluminija. Konačni rezultat je značajno smanjenje težine, koje se zaustavilo na nevjerovatno laganih 850 kg.

Motor koji je odabran za ovaj koncept je poznati 1,75-litreni benzinski turbo motor s direktnim ubrizgavanjem. Ovaj pogonski sklop našao je mjesto u nekoliko proizvodnih modela kao npr. Giulietti Quadrifoglio Verde (samo sada malo prigušen – u Giulietti proizvodi 235 KS).

Smještena u sredini stražnjeg dijela vozila, jedinica koja pogoni Alfa Romeo 4C koncept osigurava performanse koje su jednake ili bolje od onih koje nude 3-litrene jedinice, dok istovremeno donosi potrošnju goriva tipičnu za kompaktne četverocilindrične motore.

U kombinaciji s novim automatskim prijenosom s dvije spojke, Alfinim TCT mjenjačem, koji je uveden prije samo nekoliko mjeseci na MiTu, snažan 1,75-litreni turbo benzinac omogućava 4C konceptu maksimalnu brzinu od više od 250 km/h i ubrzanje od 0-100 km/h za manje od 5 sekundi. Ovakve perfomanse su rezultat male težine vozila od, ponovimo, samo 850 kg.

U slučaju ovog konceptnog vozila, Alfina DNA tehnologija još jednom se savršeno uklapa i spaja sve tehnološke sustave u vozilu kako bi vožnja bila što udobnija i prilagodljiva vozačevim preferencijama što dodatno naglašava 'natjecateljsku' prirodu ovog koncepta u usporedbi s ostalim vozilima koja su trenutno u prodaji.

Alfa Romeo 4C Concept ima vrlo sofisticiran ovjes (tzv. double wishbone / quadrilateral ovjes sprijeda i MacPherson ovjes straga) za maksimalnu agilnost i upravljivost. Ovakvo rješenje u kombinaciji sa stražnjim pogonom i nevjerojatnim odnosom težine i snage, osigurava pravo Alfa Romeo vozačko iskustvo koje dodatno pojačava omjer raspodjele težine (40 posto na prednjoj osovini i 60 posto na stražnjoj osovini).

Ovaj konceptni automobil nije stvoren samo za ženevski auto salon, da bi pokazao dizajnersko umijeće Talijana. Mališan kreće u prodaju 2012. godine a Alfa Romeo se nada da će s novim modelom dodatno učvrstiti zabilježeni rast prodaje na svjetskom tržištu. Ovim putem pozdravljamo našeg vjernog čitatelja Cara, kojemu će se ova Alfa sigurno jako svidjeti!!! 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene