Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najbrži i najsnažniji SUV na svijetu

[VIDEO] Bentley predstavio svoj prvi SUV - Bentayga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bentley je nakon poduže najavne kampanje napokon i službeno predstavio svoj prvi SUV model pod nazivom Bentayga. Riječ je o automobilu kojega njegov proizvođač opisuje kao "najbrži, najsnažniji, najluksuzniji i najekskluzivniji SUV na svijetu".

 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VRUĆI METAL Pogledajte kako je krajolik Lijepe naše ukrasio fotografije novog Bentleyja! Slika nije dostupna Novo širenje ponude Bentley potvrdio razvoj manjeg SUV-a i novog sportskog automobila

Bentayga u osnovi slijedi proporcije zadane konceptnim modelom EXP 9 F, no dolazi s prednjim krajem koji se ugledao na modele Continental GT i Flying Spur. Od pojedinih detalja vanjštine ističu se LED svjetla, aluminijski krovni nosači, kotači veličine između 20 i 22 cola, razni pojedini ukrasi i sl. Sve u svemu Bentayga se vjerojatno neće svidjeti svakome, a glavni krivac bi mogao biti pomalo neobičan stražnji kraj.

Interijer je pak tradicionalniji i prepoznatljiv vlasnicima bentleyevih modela. Vrhunska razina ergonomije, bogata oprema, kvalitetni materijali (koža, drvo, aluminij i sl.), izvrsna izrada i dizajn koji predstavlja odličan spoj modernih i retro elemenata, a tu su dakako i razne mogućnosti personalizacije. Prostora unutar putničke kabine ima u obilju, a zapremina prtljažnika iznosi 430 l. Komforu i sigurnosti će pripomoći automatski prilagodljivi zračni ovjes, snažni kočnički sustav s ventiliranim diskovima promjera 400 mm sprijeda i 300 otraga, kao i bogata sigurnosna oprema.

Ukratko spomenimo i kako će Bentayga biti opremljen, primjerice, naprednim infotainment sustavom s 8-inčnim zaslonom i 60 GB HDD-om, dva prijenosna 10,2-inčna Android tableta, električno pomičnim prednjim sjedalima s funkcijama, hlađenja, grijanja i masaže, standardnim panoramskim krovom u dva dijela (prednji pomični) s električno pomičnim zastorom i sl.

Recimo i kako će kupcima biti dostupna izvedba sa četiri sjedala, gdje će se otraga, umjesto standardne klupe, nalaziti dva zasebna sjedala koja će biti električno pomična, imati ranije spomenute funkcije grijanja, hlađenja i masaže te integrirani oslonac za noge. Ova će sjedala razdvajati mala središnja konzola s prostorom za ostavu, tzv. držačima čaša i USB priključcima.

Ovaj automobil pokreće novi bi-turbo 6,0-litreni W12 snage 447 kW, odnosno 608 KS te najvećeg okretnog moment od 900 Nm. Motor je uparen s 8-stupanjskim automatskim prijenosom i pogonom na sva četiri kotača, što sve zajedno omogućuje ovom automobilu ubrzanje do 100 km/h za 4,1 sekundu, dok mu najveća brzina iznosi 301 km/h.

To svakako nije loše za automobil dimenzija 5151 x 1998 x 1472 mm i mase od 2422 kg, a recimo i kako je upotreba aluminijske konstrukcije donijela "uštedu" 236 kg u odnosu na standardnu čeličnu. Spomenimo i kako mu prosječna potrošnja, prema tvorničkim podacima, iznosi 12,8 l/100 km, a emisija ugljičnog dioksida 292 g/km.

Prvi javni nastup je dakako na ovogodišnjem frankfurtskom auto salonu idućeg tjedna. Prve isporuke kreću početkom iduće godine, a cijena za sada nije poznata.

Više o automobilima potražite na AUTONET.HR

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene