Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Avion bez krila ili automobil

VIDEO Najbrži serijski automobil: Jurio rekordnih 435 km/h!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Super-sportski automobil Venom GT srušio je s trona Bugattijevog Veyrona, postigavši brzinu od 435,31 km/h u Svemirskom centru Kennedy na Floridi. Neslužbeno je time postao najbrži serijski automobil, koji se legalno može voziti na javnim cestama.

Hennesyjev Venom GT nadmašio je svog najvećeg rivala, Bugatti Veyron Super Sport, koji je 2010. na Volkswagenovoj stazi u blizini Wolfsburga zabilježio rezultat od 431,072 km/h, no novi rekord ipak nije još služben.

Pročitajte i ovo Trening Sebastiana Mendikovića (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatski uspjesi Mala zemlja za velike rekorde: Tko su Hrvati koji su ušli u čuvenu Guinessovu knjigu? Valentina Baus prati napore Tomislava Lubenjaka (Foto: Dnevnik.hr) - 1 krenuo u obaranje Guinnessova rekorda Tomislav u pet sati "progurao" 30 kilometara: "Tek sam se zagrijao, sad sam na radnoj temperaturi"

Venom GT postigao je rekordnu brzinu vozeći samo u jednom smjeru, a da bi rekord postao važeći Guinnessov svjetski rekord, bilo je potrebno napraviti još jednu vožnju, ali u suprotnom smjeru, nakon čega se računa prosječna najveća brzina iz obje vožnje, prenosi Reuters.

Bugatti vrlo brzo odgovorio Hennessey Venom GT-u

Osim toga, Venom GT ne ispunjava ni drugi kriterij, a to je broj proizvedenih primjeraka. Da bi neki model zvanično konkurirao za najbrži serijski automobil, potrebno je da ima najmanje 30 proizvedenih primjeraka, dok je Hennessey proizveo 29, dakle jedan manje.

Hennessey Venom GT zasnovan je na modelu Lotus Elise/Exige, a umesto originalnog Lotusovog agregata, pogoni ga 7.0 litarski V8 twin-turbo motor, koji može razviti 1.262 konjske snage.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene