Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trkaći auto - umjetničko platno

VIDEO: Art kolekcija BMW-a ostavlja bez daha

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Alexander Calder, Frank Stella, Andy Warhol, Olafur Eliason – samo je dio umjetnika koji su svoje vizije prenijeli na neobično umjetničko platno – trkaći automobil.

Sve je počelo prije 35 godina. BMW je tada, na inicijativu Hervea Poulaina, francuskog vozača utrka i organizatora aukcija, odlučio ukrasiti svoj trkaći automobil. Zanimljivo, Francuzovu su ideju odbili Peugeot, Citroen i Renault.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna obavezna evidencija nazočnih HZJZ objavio preporuke za održavanje proba umjetnika i djelatnika u kulturi Zagrebački HNK I dalje nema rješenja Djelatnici u kulturi uzpozoravaju: "Prihodi nam nisu pali na minimalac, nego na totalnu nulu"

'Prvo sam se obratio velikim francuskim proizvođačima automobila. No nikada mi nisu odgovorili, očito nisu imali razumijevanja za takvu ideju. Onda sam jednog dana slučajno na ulici sreo Jeana Todta. On je nekad bio rally suvozač, prilično uspješan, snažne osobnosti. Rekao sam mu o mom razočaranju, kako ne mogu naći automobil za realizaciju svog projekta. I on mi je rekao: možda znam nekoga tko će te razumjeti. To je Jochen Neerpasch, voditelj odjela Motorsport. Njegova je supruga vlasnica galerije, on će te razumjeti. To mi je itekako odgovaralo jer je BMW imao dobar imidž, uz to bili su uspješni i u utrkama. Tako smo otišli kod Jean Todta i pozvali Neerspacha koji nam je rekao: Ja nemam auto, u Americi je. No ideja mu je bila zanimljiva… Dali smo mu 15 minuta. Vjerojatno je zvao Dr. Avenariusa, voditelja komunikacija, sjajnog čovjeka. Tada je Neerspach nazvao i rekao: OK, napravit ćemo jedan', priča Hervé Poulain, inicijator Art Car kolekcije.

Umjetnički BMW bez reklama

Prvi je auto oslikao američki umjetnik, Alexander Calder. Bio je to posve netipičan primjerak trkaćeg automobila, koji je odmah upadao u oči. Osim svoje osobnosti, umjetnički BMW nije imao nikakvih reklama.

Nakon Caldera, Art Car kolekciju nastavlja Frank Stella s interpretacijom umjetničkog djela na kotačima. Potom slijedi Pop-Art faza. BMW 320 grupe 5 oslikao je Roy Lichtenstein, a dvije godine kasnije svoju je umjetničku viziju, kao i uvijek prilično kontroverznu, prenio slavni Andy Warhol. Model je bio legendarni M1, posebno pripremljen za natjecanje u grupi 4.

U idućih 20 godina, nastalo je još 11 BMW Art-Car kreacija, u režiji isto toliko umjetnika. Nakon pauze od 8 godina, svoju je, dotad najneobičniju umjetninu, predstavio dansko-islandski umjetnik, Olafur Eliasson.

Poseban auto na stazi

U povodu 35 obljetnice Art-Car kolekcije, BMW je odlučio angažirati još jednog Amerikanca, Jeffa Koonsa. Njegova su djela znala ostvarivati rekordne sume na aukcijama, a Amerikanac je široj javnosti postao poznat nakon braka s talijanskom porno glumicom, Cicolinom.

Koons je, u siječnju, otišao u München, u sjedište BMW Motrsporta, gdje je s direktorom dizajna, Van Hooydonkom, i čelnim ljudima kompanije, dogovarao detalje.

'To bi svakako bio poseban slučaj. Moramo razgovarati s odborom utrke da vidimo što traže i što bi mogli prihvatiti kao umjetnički auto, koji je nedvojbeno drugačiji od bilo kojeg drugog automobila na stazi. No ne bi trebalo biti problema', kaže Dr. Mario Thiessen, direktor BMW Motorsporta.

Koons, kao i većina modernih umjetnika, živi i radi u New Yorku. 20-milijunski grad je prepun kulturoloških razlika, posebnosti, ljepote, inspiracije. U veljači je u Koonsovu ateljeu, pred eminentnim društvom, objavljena suradnja s BMW-om.

Koons oduševljen idejom

'Ovdje smo kako bi proslavili novo izvanredno umjetničko djelo. Kotrljajućuu skulpturu. Jer je Jeff pristao napraviti 17-ti BMW Art Car, povodom 35. obljetnice i proslave ove umjetnosti', kaže Jim O`Donnell, predsjednik BMW Group Sjeverne Amerike.

'Moram reći da sam oduševljen suradnjom s BMW-om, čast mi je biti pozvan i sudjelovati u natjecanju u kojem će biti Art Car. Sudjelovati i biti u mogućnosti napraviti djelo, koje je povezano i dijeli ideju s umjetnicima poput Roya, Boba Rauschenberga i Andya Warhola. Jako sam oduševljen. Želio bih da već sada možemo nešto otkriti – no to se ipak neće dogoditi', kaže umjetnik Jeff Koons.

Uzvanici nisu krili oduševljenje

'Smatram da je to savršen brak. On pogađa ukus većine, teži perfekciji i unosi puno seksipila, što je u skladu s automobilom', kaže Richard Armstrong, direktor Fundacije Guggenheim.

'Mislim da će biti predivno. On je toliko inventivan te smatram da ćemo vjerojatno dobiti jedan od najboljih njegovih automobila', smatra Agnes Gund, iz njujorškog MoMA Museum of Modern Art.

'Automobili su sami po sebi sjajna umjetnička djela.
Umjetnici vole izazove. Gledala sam cijelu selekciju tih automobila, izgledaju odlično. Smatram da je ovo idealno za Jeffa Koonsa i jedva čekam da vidim što će dizajnirati', kaže kolekcionarka Beth Rudin DeWoody.

Utrka umjetničkih modela

Snovi se doista ostvaruju. Jeff je ovako opisao ideju iz koje će nastati kreacija. 'Kada se automobil ne natječe, a promatrač ga obilazi, stvara se jedna nova snaga. Poput sile iz vlastite energije koja je potrebna za kretanje, a koja je neprestano povezana sa snagom koja se nalazi ispod poklopca motora. To je ta energija.'

Usporedio je to s djelima umjetnika koji su radili prije njega. 'Zanimljivo je gledati razne Art Car dizajne. Calderov način rada, Warholov, Lichtensteinov, i svaki je od njih radio na svoj način. Pogledamo li Andyev auto, čini mi se kako je svima dao dopuštenje da odu kući i oboje auto. U stilu – izvucite kantu kućne boje i obojite svoj automobil. I to biste mogli učiniti jednako dobro kao i on. Dakle, smatram da je to ta vrsta energije', rekao je Jeff te posebno pohvalio rad Roya Lichtensteina, velikana Pop-Art kulture.

'Lichtensteinov auto je nevjerojatan. Aspekt sunca – je li izlazak ili zalazak sunca?! Taj aspekt vremena i okoliša, zatim energija svojstvena autu, aerodinamika. Možda gibanje i brzina mogu saviti vrijeme i prostor. Fantastičan auto! Imati mogućnost napraviti auto, sudjelovati u toj tradiciji – to je čast.'

Kako bi Koons stekao što realniju sliku o automobilu, BMW je na floridskom trkalištu Sebring organizirao vožnju s nekoliko trkaćih modela. Bio je tu i slavni M1 iz 1979. godine. Sve je to bila priprema za nešto veliko.

17 unikatnih trkaćih automobila

'Sa zadovoljstvom objavljujemo da će se Jeff Koonsov umjetnički auto natjecati na 24 sata Le Mansa. Koonsovo platno će biti BMW M3 GT2, čije je sudjelovanje u vogodišnjoj utrci nedavno odobrio Automobile Club de l'Ouest', objavio je Jim O`Donnell.

'Kada auto dobro izgleda, podrazumijeva se da i dobro ide. Stoga mi je velika čast što sam dio ovoga te se nadam da ću uspjeti zaroniti u tu nevjerojatnu energiju i ostvariti vrhunski rezultat u Le Mansu za BMW', kaže vozač Andy Priaulx.

No, dogodilo se upravo suprotno. Umjetnički je BMW odustao nakon pet sati. Bez obzira na to, ostaje nam još jedan vrijedan eksponat umjetnosti na kotačima. Zahvaljujući Herve Poulainu, Jean Todtu i BMW-u, možemo uživati u 17 unikatnih trkaćih automobila, s potpisima velikih svjetskih umjetnika, a nema razloga ne vjerovati da će se tradicija nastaviti.

Emisiju Automotiv možete pratiti nedjeljom u jutarnjem terminu na programu Nove TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene