Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAVJETNIK

U vašem automobilu više nije dovoljno hladno? Evo kako do ispravne klime

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljeto je najljepše godišnje doba, no vožnja automobilom sredinom dana nije ugodna ako se kupate u potocima vlastitog znoja. Blago onome tko sad ima klimu. Dakako, ako je ispravna.

Najčešći problem klimatizacijskog sustava u automobilu jest taj što se količina rashladnog sredstva u plinovitom stanju s vremenom gubi kroz cijevi i brtve. Njegova je zadaća prenositi toplinu iz kabine vozila van, ali ako ga nedostaje previše, tlačna sklopka isključuje klimatizacijski uređaj i temperatura u vozilu raste.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Ako zima ne ugrize..." Dugoročna prognoza za zimu: Meteorolog otkriva što nas čeka za Božić i Novu godinu, kada će biti najhladnije i hoće li pasti snijeg Slika nije dostupna SERVISNI SAVJETNIK Poštujte ograničenja u hrvatskim tunelima

Čak ako proizvođači klimatizacijskih uređaja ne upozoravaju na potrebu redovitog održavanja, klimu je potrebno servisirati barem svake treće godine, čak i ako uredno radi. Majstor će ispitati dijelove sustava (cijevi, kondenzator, kompresor), isprazniti stari rashladni plin i ulje, vakuumirati sustav i utvrditi radi li uređaj kako treba prije ponovnog punjenja plinom. Za taj ćete servis izdvojiti oko pet stotina kuna, ovisno o modelu vozila.


Bez dovoljne količine rashladnog medija unutrašnjost vozila neće biti hladna


Osjeti li se u unutrašnjosti vašeg vozila neugodan miris, krivac su bakterije i gljivice koje savršeno mjesto za rast nalaze na izmjenjivaču topline u ventilacijskim otvorima. U tom slučaju pomoći će dezinfekcija koja košta tristotinjak kuna. Savjet: pet minuta prije stizanja na odredište isključite klimu u vozilu kako bi se isparivač osušio. Tako ćete smrdljivcima uskratiti vlagu nužnu za život.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene