Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sljedeće godine smjena

Toyota s 10,23 milijuna prodanih automobila i dalje na vrhu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Toyota je u protekloj godini prodala 10,23 milijuna vozila što je bilo dovoljno da se ovaj japanski automobilski div zadrži na tronu najprodavanijeg proizvođača na svijetu.

 

Pročitajte i ovo Karta najintenzivnijih sukoba PORAŽAVAJUĆI PODACI Ukrajina nije jedina: Pogledajte koji oružani sukobi u svijetu traju već godinama PR Godina tigra Na hrvatske ceste stigao je jedan malo drukčiji tigar

Naime, ovaj rast prodaje od 3% u odnosu na 2013. te probijanje granice od 10 milijuna prodanih vozila je osiguralo prednost pred Volkswagen Grupom koja je zauzela drugo mjesto.

Konkretnije, VW Grupa je u prošloj godini ostvarila prodaju od 10,14 milijuna vozila što je rast od 4,2% u odnosu na 2013. Neki su predviđali kako bi VW već u 2014. mogao postati najprodavaniji proizvođač na svijetu, no čini se kako će do preuzimanja vodstva ipak doći tijekom ove godine.

Naime, Toyota u 2015. predviđa pad prodaje od 1,5%, dok prema posljednjim izvještajima iz VW Grupe Nijemci i dalje predviđaju rast potražnje za svojim proizvodima pa bi prema tome smjena na vrhu trebala uslijediti 3 godine prije ranijeg VW-ovog plana koji je predviđao dolazak na svjetski vrh 2018.

Na kraju recimo i kako je treće mjesto zauzeo General Motors koji je u 2014. ostvario 2% rast prodaje što je rezultiralo prodajom od 9,92 milijuna vozila. Ovdje je zgodno spomenuti kako je Generl Motors držao titulu najvećeg svjetskog proizvođača gotovo osam desetljeća sve do 2008. kada ga je pretekla Toyota, od tada su se još jednom zamijenili na vodećim pozicijama (2011. i 2012.), no izgledno je kako će se 2015. na vrhu naći novi "prvak".

Više o automobilima potražite na AUTONET.HR

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene