Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potencijalna opasnost

Toyota opozvala Yaris Hybrid zbog problema s kočnicama!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izgleda kako je Toyota gotovo "pretplaćena" na opozive svojih automobila. Naime, ova je marka nedavno odlučila s tržišta povući još jedan automobil - riječ je o hibridnoj verziji Yarisa.

 

Pročitajte i ovo Marija Vučković, ministrica poljoprivrede Rasprava o povjerenju Ministrica progovorila o nezakonitom premještanju svinja i poručila: "Mislim da su svi njihovi navodi krivi" Ilustracija Do razine ljekarni Iz ljekarni se povlači poznati lijek protiv visokog tlaka

Razlog najnovijem toyotinom opozivu je, kako navodi RAPEX (EU sustav brzog obavještavanja o opasnim proizvodima) problem s (nepreciznom) izradom kočničkih kliješta. Naime, primijećeno je da navedeni problem može uzrokovati oštećenje brtve kočničkog klipa te, posljedično, istjecanje kočničke tekućine.

Kakve su posljedice potencijalnog istjecanja kočničke tekućine (hidrauličkog ulja) i dolaska u kontakt s npr. kočničkim diskom, vjerjatno ne moramo niti napominjati. Uostalom, i da ne dođe do samog kontakta ulja i kočničkog diska, istjecanje kočničke tekućine će postepeno uzrokovati smanjenje učinkovitosti kočnica.

Kako god bilo, riječ je o još jednom u dugom nizu opoziva koje je Toyota pokrenula u posljednjih nekoliko godina. Dakako, sjećamo se svi velike buke koja se digla oko slučaja nenamjernog ubrzavanja toyotinih automobila.

No, od tada je ovaj japanski proizvođač imao cijeli niz problema sa svojim automobilima te pokrenuo velik broj opoziva. Među njima su opoziv 1,7 (!) milijuna vozila u travnju 2013. zbog problema sa zračnim jastucima, opoziv hibridnog modela Prius zbog problema s kočnicama u lipnju iste godine te opoziv modela Avensis i Corolla Verso u prosincu 2013, također zbog problema s kočnicama.

Činjenicom jest da su razlozi navedenih pa i najnovijeg, opoziva sve samo ne bezazleni. Ipak, činjenica da se opozivi pokreću barem nas donekle može umiriti jer pokazuje kako Toyota radi na rješavanju ovih problema.

No, nije nam baš jasno zbog čega najveći svjetski proizvođač automobila, poznat prema uvijek visoko rangiranim modelima na istraživanjima zadovoljstva kupaca, ima toliko tehničkih problema sa svojim automobilima.

Čak 11% svih opoziva pokrenutih na tržištima Europske Unije tijekom 2014. odnosilo se na Toyotu (ukupno 16 opoziva), dok je godinu dana ranije Toyota pokrenula ukupno 9 opoziva. I u slučaju 2013, kao i 2014. ova je japanska marka neslavni rekorder europskog tržišta prema broju pokrenutih opoziva. Trebaju li se vlasnici Toyota zabrinuti za vlastitu sigurnost?

Yaris Hybrid koji je opozvan proizvodio se svega pet dana prije nego li je opoziv pokrenut. To, srećom, jamči da se na cesti neće naći velik potencijalno opasnih automobila. No, opreza nikad dosta. Pametno bi kod ovlaštenog zastupnika bilo provjeriti vlastiti broj šasije.

Više o automobilima potražite na AUTONET.HR

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene