Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Servisni savjetnik

TOP 5 pametnih koraka za uštedu pri kupnji automobila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak i ako ishodite nisku cijenu za novi automobil, možda izvučete deblji kraj ne obratite li pozornost na druge detalje

1. Izaberite svoj automobil
Važno je identificirati koji automobil želite − sve do razine opreme i opcija. Svaki proizvođač automobila na svojim mrežnim stranicama omogućuje konfiguraciju automobila, a većina dopušta da pretražujete inventar koncesionara. Također je važno otići na probnu vožnju u svim modelima o kojima razmišljate prije negoli se ozbiljno pozabavite kupnjom: automobili se mogu učiniti posve drukčijima vozite li ih jedan za drugim, a veliku razliku mogu činiti ne tako očite stvari poput udobnosti sjedala, vidljivosti te instrumentne ploče.

Pročitajte i ovo Petrolistički mokri snovi - zašto svi automobili nisu napravljeni ovako detaljno? - 9 VRUĆI METAL Petrolistički mokri snovi - zašto svi automobili nisu napravljeni ovako detaljno? Inovativne ideje iz Hrvatske - društvena mreža za automobilske umjetnike PETROLISTI Inovativne ideje iz Hrvatske - društvena mreža za automobilske umjetnike

2. Unaprijed utvrdite financiranje
Kad saznate koliko će približno stajati vaš automobil, usredotočite se na financijske opcije. Raspitajte se o najnižoj kamati, dok informacije o trenutačnim kamatama možete pronaći na internetskim stranicama leasing-kuća ili banaka. Zatražite od svojeg davatelja kredita predodobrenje kao dokaz kupovne moći. Ta opcija daje kupcima veću pregovaračku moć s trgovcem i najveću fleksibilnost pri kupnji. Unaprijed dobiveno odobrenje uvelike smanjuje stres kupnje. Osim toga, uvijek se možete odlučiti za kredit koncesionara ako su uvjeti bolji.

3. Navedite trgovce da se nadmeću
To je jedan od najučinkovitijih načina da se dobije dobar popust na novi automobil. Nazovite ili pošaljite e-mail nekolicini autosalona u vašem gradu, ili zatražite cijenu putem njihovih mrežnih stranica. Recite im koji točno automobil želite i zatražite najnižu cijenu. Dakle, dajte im do znanja da se raspitujete na više mjesta i da ćete kupiti od najboljeg ponuđača. Neki od njih možda nemaju baš takvo vozilo kakvo ste konfigurirali, pa zato ponovno provjerite svaku cijenu koja se doima izvan uobičajenih okvira.

4. Ishodite najviše za svoj stari automobil
Planirate li dati svoj sadašnji automobil pod račun, posvetite mu malo pozornosti prije odlaska trgovcu na sklapanje ugovora. Uvijek se možete raspitati unaprijed koliko on zaista vrijedi. Kako biste podigli cijenu svog automobila, isplati se uložiti malo truda u njegovo dotjerivanje. Operite ga i obradite voskom te očistite kabinu. „Ako nam dovezete posebno čist automobil, za njega možete dobiti puno više“, otkriva nam jedan koncesionar i dodaje: „Ipak, ne pretjerujte. Ogrebotine i oštećenja možemo riješiti jeftinije od vas.“ Dakle, zamijenite što god možete za manje novca.

Kad dođete u ured koncesionara, dogovorite kupnju novog automobila prije rasprave o otkupu starog. Ne dopustite prodavačima da spoje transakcije – ili financiranje – u jednu mjesečnu svotu. To im daje previše slobode za manipuliranje svotama u korist koncesionara. Budite spremni pregovarati o vrijednosti svog starog automobila imate li osjećaj da vas žele zakinuti.

5. Recite NE dodacima
Cijena mora biti određena kad krenete zaključiti kupnju s trgovcem. Ipak, osoblje će vam pokušati prodati razne dodatke da povećaju zaradu. To može uključivati zaštitni premaz, sredstva za zaštitu tkanine i boje te VIN-graviranje pri kojem koncesionar ugravira identifikacijski broj vozila (VIN) u prozore kao zaštitu od krađe. Ne nasjedajte na to. Svi suvremeni automobili tvornički su zaštićeni od hrđe, a dodatni premaz može više štetiti nego koristiti. Zaštitno sredstvo za tkaninu, zaštitu za boju ili vosak možete kupiti u bilo kojoj trgovini autoopreme za nekoliko stotina kuna i sami ga primijeniti.

Želite li VIN-gravuru, možete jeu dati napraviti po nižoj cijeni u nekoj neovisnoj trgovini ili to možete učiniti sami. Ako vas financira koncesionar, provjerite odgovaraju li vaše rate veličini kredita plus kamata. Većina koncesionara uključit će naknadu za dokumentaciju. Otkrili smo da je u pregovorima teško izbjeći neke naknade, ali možda zauzvrat uspijete ishoditi dodatni komplet tepiha za pod ili neki drugi jeftiniji dodatak. Također provjerite sitno tiskana slova na poleđini ugovora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene