Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najteži zadaci

U tunelima na godinu 340 vatrogasnih intervencija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako govorimo o sigurnosti prometa na hrvatskim autocestama, onda među najzaslužnije za odlične ocjene, spadaju i vatrogasci. Konkretno, Vatrogasna postrojba Hrvatskih autocesta.

Zbog velikog broja tunela na hrvatskim autocestama, a ima ih u dužini od preko 50 kilometara na više od 800 kilometara autocesta pod ingerencijom HAC-a, postojala je zakonska obaveza osnivanja vatrogasne postrojbe. 'Dežurni smo 24 sata dnevno. Po izbijanju požara, na otvorenoj dionici ili tunelima, javlja se alarm, a naše postrojbe su spremne za izlazak na intervenciju u roku jedne minute', rekao je Mile Ročak, zapovjednik vatrogasne postrojbe HAC. Baze u kojima su raspoređeni pripadnici tih postrojbi su Varaždin, tuneli Mala Kapela, Plasina i Sveti Rok, te Dugopolje i Zagvozd. Za koliko će vremena potrebna intervencija započeti ovisi o udaljenosti od baze, vremenskim prilikama, gustoći prometa, ali i o samom ponašanju sudionika. Na najugroženijim mjestima, tunelima Mala Kapela i Sveti Rok, za prvi izlazak na mjesto događaja i brzu intervenciju, vatrogasci HAC-a raspolažu i s motociklima. Njihova prohodnost je vrlo bitan faktor, koji bitno skraćuje vrijeme početka samog gašenja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svjedočenje čelnih ljudi U istrazi za HAC svjedočili Livaković i Sapunar Slika nije dostupna Hitan sastanak kod Kalmete Sutra smjena Uprave HAC-a?

Vatrogasna postrojba osim gašenja požara, koji su u tunelima jedan od najtežih zadataka, intervenira i na druge načine. 'Vatrogasna postrojba u tunelima imaju godišnje više od 340 intervencija. Taj broj svake godine raste. U porastu su i tehničke intervencije, tj. Izvlačenje korisnika autocesta', dodaje Ročak. Preko 3.000 pratnji opasnih tereta kroz tunel Sveti Rok, govori o obimu posla koji obavljaju vatrogasci. Da bi sve to izdržali, pripadnici vatrogasne postrojbe moraju biti u dobroj psiho-fizičkoj kondiciji. Vrhunski opremljena vozila ništa ne znače bez sposobnih ljudi. Kako pak oni obavljaju svoj posao svjedoči i priznanje Vatrogasne zajednice Hrvatske. Ta su priznanja, nažalost, uvijek povezana s nekim tragičnim događajem, ali bez intervencije ove postrojbe posljedice bi bile i puno gore, pa im ovom prilikom i mi odajemo zasluženo priznanje.

Emisiju Automotiv gledajte u nedjelju, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene