Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SERVISNI SAVJETNIK

Što učiniti kada izgubite ključ od automobila daleko od svog doma?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
ŠOK dolazi nakon što posegnete u džep jakne: snop ključeva je nestao, a s njim i ključ automobila. Sad morate sačuvati mirnoću. Objasnit ćemo vam što valja poduzeti i kako možete zamijeniti izgubljen ključ.

Koga i koliko brzo moram obavijestiti o gubitku ključa?
U slučaju ukradena ključa, smjesta prijavite krađu policiji i osiguravatelju. Ako ste ga izgubili, dovoljno je obavijestiti osiguravatelja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SERVISNI SAVJETNIK Doznali smo koliko puta u životu Europljani imaju spolni odnos u automobilu Slika nije dostupna SERVISNI SAVJETNIK Ne sjedajte umorni za volan, ali nije samo u pospanosti vozača problem!

Zašto moram o gubitku izvijestiti osiguravatelja?
Bez obzira na to je li ključ ukraden ili izgubljen – postoji opasnost da će njime netko otvoriti automobil i ukrasti ga. Osiguravatelj to mora znati, a on će vam pomoći i pri dobivanju zamjene. U slučaju krađe, sve troškove preuzima kasko osiguranje.

Moram li gubitak brže prijaviti nego krađu?
Ne obvezno. Ako je ključ ukraden, lopov će vjerojatno pokušati ukrasti i vaš automobil. Zbog toga morate brzo reagirati. Ako ste izgubili ključ, sve ovisi o tome gdje se to dogodilo. U slučaju da ste ga izgubili tijekom kupnje ili blizu stana, nalaznik može brzo i neupadljivo pronaći automobil pomoću daljinskog upravljanja i žmiganja svjetala. Tad prijeti opasnost od krađe vozila.

Moram li u takvim slučajevima posebno čuvati automobil?
Da. Kad je ključ ukraden ili izgubljen, morate nadzirati svoje vozilo da ga zaštitite od kradljivca. Ostanite uz automobil, nazovite ukućane i zamolite da vam donesu rezervni ključ te odvezite automobil na sigurno mjesto (garaža ili radionica). Ako je potrebno, pozovite vučnu službu da ga tamo odveze.

Gdje ću dobiti novi ključ?
U službenom servisu gdje ćete morati predočiti osobnu iskaznicu i knjižicu vozila. S brojem šasije radionica naručuje zamjenski ključ. On se mora podesiti na elektroniku vozila jer u protivnom ne može otključati blokadu motora. Novi ključ, zajedno s aktivacijom, košta do 3.000 kuna, ovisno o proizvođaču i samom vozilu.

Mogu li dati nalog da se zablokira izgubljen ključ?
To najčešće nije potrebno jer izgubljen ključ gubi svoju funkciju čim se aktivira zamjenski. Problem: ako daljinski ključ u sebi ima i klasični, nalaznik ili lopov mogu mehanički otvoriti vozilo i ukrasti ga. Zbog toga mnogi osiguravatelji u takvim slučajevima zahtijevaju zamjenu cijele brave. Za kompaktno vozilo to može koštati i do 5.000 kuna. U slučaju krađe ključa troškove preuzima kasko osiguranje, ali ako ste izgubili ključ, sav trošak ide na vaš račun.

Samo s knjižicom vozila
Mehanički ključ možete dati izraditi kod bravara, daljinski ključ možete dobiti samo od službenog koncesionara. Pri narudžbi vozač mora predočiti knjižicu vozila i osobnu ispravu.

ZAKLJUČAK
Od 400 do 3.000 kuna za novi ključ ili 5.000 kuna za bravu − prilično skupo! Isplati se dobro paziti na ključ automobila. U svakom slučaju morate obavijestiti osiguravatelja i time spriječiti kasnije glavobolje.

 

SUVREMENI SUSTAVI ZAKLJUČAVANJA:

MOBITEL KAO KLJUČ
Već danas vozači BMW-a i Mercedesa mogu aplikacijom na pametnom telefonu daljinski otključati i zaključati svoje vozilo. Ubuduće će mobitel zaključavati vozilo i pomoću ugrađenog radijskog čipa (NFC –„Near Field Communication“). Vozač će držati mobitel na ručici vrata i tako se identificirati putnom računalu. Ono prepoznaje profil vozača na mobitelu i može podesiti klima-uređaj, položaj sjedenja, čak i postavke radija i navigacije.

OTVARANJE VRATA KAO U JAMESU BONDU
Japanski elektronički koncern Fujitsu izumio je skener vena Palm Secure. Infracrvenim svjetlom osvjetljava površinu dlana, prepoznaje položaj vena i sprema ga na čip-karticu. Ako se poklapaju spremljeni podaci i vene u dlanu, vrata se otvore. Skener vena već se primjenjuje za ulazak u brojne tvrtke i za identifikaciju klijenata zdravstvenog osiguranja.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene