Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove tehnologije

Što kažete na putnički avion koji umjesto prozora ima LCD ekrane?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prozori zrakoplova oduvijek su bili tamna mrlja projekata da se zrakoplovi učine bržima, jeftinijima i sigurnijima. Spike Aerospace sada nam donosi svoju viziju novih modernih poslovnih aviona koji umjesto prozora imaju ekrane.

Spike Aerospace započeo je projekt izgradnje prvog supersoničnog mlaznog zrakoplova S-512 koji će omogućiti putnicima da stignu na svoja odredišta za upola manje vremena nego danas uz jednu malu razliku!

Pročitajte i ovo Sudar zrakoplova u Las Vegasu istražuje se uzrok Tragedija kod aerodroma: Dva aviona sudarila se u zraku, nema preživjelih Ivana Marković, gradonačelnica Supetra SAMI SE ORGANIZIRALI Gradonačelnica Supetra nakon pada Cessne: "Mi otočani smo često prepušteni sami sebi... potrebna nam je dobra povezanost s kopnom"

Zrakoplovna tvrtka iz Bostona odlučila je iskoristiti dobrobiti najnovijih tehnoloških razvoja u primjeni kamera, live-streaminga i ekrana te je prozore u putničkom prostoru zamijenila masivnim LCD ekranima visoke rezolucije.

Ovaj projekt nije novost. Prije par mjeseci Spike Aerospace nam je prvi put predstavio ovaj projekt a sada su nam ponudili nešto više tehničkih detalja koji zvuče jako zanimljivo!

Bilo bi puno jednostavnije i sigurnije da se prozori izbace i da su trupovi zrakoplova glatkih, neprekinutih linija. Međutim, oni koji često lete zrakoplovima naviknuli su se na umirujući pogled na oblake i sitne gradove tijekom polijetanja i slijetanja.

Vanjski dio S-512 zrakoplova biti će opremljen sitnim video kamerama koje će slati snimke na tanke, zakrivljene ekrane postavljene na unutrašnjim plohama trupa. Rezultat će biti neprekinut panoramski pogled na vanjski svijet. A ako putnici žele odspavati ili smetnuti misli s oblačnog i kišnog vremena, mogu zatamniti ekran ili odabrati jedan u nizu ambijentalnih prikaza.

Još jedna velika novost kod ovog aviona je njegova brzina. S-512 trebao bi biti prvi supersonični poslovni mlazni avion koji može postići brzinu krstarenja od 1.6 Macha (1.963 km/h) te maksimalnu brzinu od 1.8 Macha (2.205 km/h).

Time će biti gotovo duplo brži od Cessne Citation X koja maksimalno postiže 0.935 Macha ili 1.143 km/h. Komercijalni zrakoplovi uobičajeno lete pri brzinama od 0.85 Macha ili 900 km/h.

Putnici će tako od New Yorka do Londona moći stići za 3 do 4 sata umjesto dosadašnjih 6-7 sati dok će od Los Angelesa do Tokya putovati tek 8 sati umjesto 14 do 16 sati.

Možemo se samo nadati da će s vremenom supersonični letovi biti dostupni svima tako da možemo posjetiti više dijelova svijeta, i to brže. Prvi primjerci iz tvornice bi mogli izaći 2018. Ako vas zanima kako će izgledati novi putnički avion sa ekranima umjesto prozora, pogledajte video snimku i foto galeriju.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene