Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon zime

Stiže proljeće: Evo što trebate učiniti sa svojim automobilom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zimi se približio kraj, proljeće kuca na vrata te je stoga iznimno važno limenom ljubimcu posvetiti više pažnje nego obično.

Zimsko doba predstavlja veliki napor za automobil te je zbog toga s dolaskom toplijeg vremena potrebno pomno pregledati automobil kako bi se na vrijeme otkrila eventualna oštećenja i kvarovi. Niske temperature, snijeg i sol na cesti najveći su neprijatelji vašeg automobila u zimskom periodu korištenja. Većinu stvari možete napraviti sami, a za ostalo potražite pomoć servisera.

Pročitajte i ovo Manje soli - manji mortalitet - 4 Jedemo pametnije? Znate li da Hrvati u godinu dana pojedu više od 1100 šlepera jednog začina koji može biti opasan? A to je čak i smanjenje u odnosu na neke prošle brojke Policija Lice s tjeralice Tijekom rutinske kontrole policija zaustavila muškarca kojeg traži njemačka policija

>> Ovo je prvi automobil koji je proizveden u Hrvatskoj i izvezen u svijet!

Prije svega, automobil bi trebalo dobro i detaljno oprati. Temeljito pranje je važno i obavezno nakon zime, posebice ako je automobil vožen po cestama koje su bile prekrivene snijegom i soli. Na svim vanjskim dijelovima automobila može se nakupiti sol, posebno na rubovima i utorima, te time potaknuti nagrizanje lima. Nakon pranja lako ćete uočiti oštečenja ili kritična mjesta gdje je sol već počela raditi.

Akumulator izložen opterećenju

Nakon detaljnog čišćenja automobila kratko se pozabavite strujom automobila. Akumulator je tijekom zime izložen velikom opterećenju, jer mu niske temperature smanjuju kapacitet. Trebalo bi provjeriti (ako je moguće) ćelije akumulatora jer one ne smiju biti suhe. Isto tako se preporuča da se provjere, i ako treba, skinu i očiste kleme akumulatora kako ne bi dolazilo do prekida struje. Ako se približio interval izmjene motornog ulja, preporučljivo ga je izmijeniti nakon zime.

Održavanje klima uređaja

Klima uređaj je još jedan dio na koji moramo obratit pažnju. Tijekom zimskih dana često se pali klima kako bi se što prije odmrznula stakla automobila i smanjilo zamagljivanje istih. Loše održavanje klima uređaja uzrokuje razvoj bakterija i gljivica što izravno šteti zdravlju putnika pa vam definitivno savjetujemo da nakon zime promjenite filter klime jer začepljen filter slabi djelotvornost samog ventilacijskog sustava.

Zamijenite brisače

Niske temperature negativno utječu i na gumice brisača te bi i njih trebalo zamjeniti ako su dale svoje. Inače, dosta ljudi griješi sa upotrebom brisača jer njima u jutarnjim satima, kada su stakla zaleđena, pokušavaju skinuti snjeg i led te time lome i oštečuju same metlice brisača ili njihovu gaznu površinu.

Za kraj, približava se vrijeme da kod vulkanizera dogovorite zamjenu zimskih guma ljetnima. Meka komponenta zimskih guma dodatno će omekšati na temperaturama višim od 7 Celzijevih stupnjeva čime se guma puno brže troši te uzrokuje višu potrošnju goriva. Naravno, shodno tomu zaustavni put će vam biti duži a stabilnost u zavojima manja. Ali, nemojte uraniti sa zamjenom zimskih guma jer su u nekim državama Europe zimske gume zakonom obavezne do 15. travnja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene