Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlazak legendarnog imena

Stilo Bertone proglasio bankrot

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Upravo u samoj obitelji Bertone mnogi vide najvećeg krivca za propast, dok su sumnje u razne malverzacije navodno glavni razlog zbog kojih se nije pronašao kupac, odnosno iznađen put prema revitalizaciji.

Legendarna talijanska dizajnerska kuća i karoserijska radionice Stilo Bertone sada je i službeno bankrotirala. Naime, ranije ove godine Bertone je ušao u stečaj u kojem je još postojala nada kako će vodstvo iznjedriti poslovni plan zbog kojeg će vrijediti održavati daljnje poslovanje ili će se pojaviti kupac, u najboljem scenariju veliki svjetski proizvođač automobila, koji će iz problema izvući posrnulu talijansku legendu, kreatora Lamborghini Miure i Countacha, Lancie Stratos, Alfe Montreal, BMW-a 3200 CS i sl.

Pročitajte i ovo Kuzma Kovačić ZA DNEVNIK NOVE TV Autor dizajna hrvatske kune o skandalu oko kovanice eura: "Izbor motiva nije do kraja dobar, a ni postupak izvedbe" Slika nije dostupna KUNA RAZDORA Autor eurokovanice u Facebook grupi tražio pomoć oko sporne fotografije: ''Može li se uzeti isječak fotke u Photoshopu i dodati efekt...''

No, to se nije dogodilo te više nije bilo razloga održavati Stilo Bertone na životu u interesu raznih vjerovnika pa je sud donio konačnu odluku o bankrotu.

Prema navodima Wards Auta Bertone je akumulirao dug od 31 milijuna Eura u prethodnih pet godina i to unatoč manjem porastu poslovanja u istom razdoblju. Točnije, u zadnjem objavljenom financijskom izvješću iz 2010. bila je prijavljena zarada od 14,5 milijuna Eura.

Pojedini bivši zaposlenici su ogorčeni načinom rada i upravljanje tvrtkom nazivaju katastrofičnim. Navodno je Bertone povezan s mnogo drugih tvrtki u raznim državama, također i putem svojih dioničara te raznih vodećih ljudi te je gotovo nemoguće rasplesti to klupko i dokučiti što je uistinu pošlo po zlu.

Posljednji voditelj dizajna, Michael Robinson, više ne želi razgovarati o Bertoneu. Njegov odgovor na zahtjev za komentarom na posljednja događanja vezana uz Bertone je glasio: "Nakon što sam okrenuo novu stranicu ne mogu si više priuštiti da me se uvuče u tu dolinu suza. Počinitelji tog zlodjela bi trebali visjeti s drveća".

Dakako, nada uvijek postoji da će se kupac možda i pojaviti u posljednjem trenutku, no s obzirom na mnoge zavrzlame čini se kako je Bertoneu, odgovornom za mnoge automobilske uspješnice, odzvonilo. Ostalo je zemljište, zgrade te kolekcija automobila koju bi eventualni kupac morao kupiti u cjelini (a takva bi morala ostati i ubuduće) jer je ista u Italiji proglašena "nacionalnim blagom".

Čak niti samo ime Bertone uskoro neće biti u vlasništvu tvrtke Stilo Bertone, jer prava na korištenje ističu krajem ove godine te bi za nastavak njegova korištenja trebalo pregovarati s vlasnikom, firmom Bertone Cento koja je u polovičnom vlasništvu Ermelinde Cortese, udovice legendarnog Giuseppea Nuccia Bertonea te bertoneovog šefa Marca Fillippa.

Usput, spomenimo i kako je prošle godine talijanski sud osudio Ermelindu Cortese, zajedno s njenom kćeri Barbarom, zbog štetnog poslovanja Carrozzerie Bertone, dijela Grupe Bertone, na kaznu od 7,5 milijuna Eura. Više pročitajte na autonet.hr.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene