Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sport i elegancija – novi SEAT Toledo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su prošlog tjedna procurile fotke novog SEAT Toleda, španjolski brend odlučio je i službeno predstaviti novu limuzinu zajedno s prvim tehničkim podacima o automobilu.

SEAT je proizveo više od 860.000 jedinica prve dvije generacije Toleda a svoj uspjeh duguju kombinaciji privlačnog dizajna i praktičnih karakteristika. Nova generacija tako prati istu formulu te velikodušnim interijerom, visokom fleksibilnošću, učinkovitim radom motora i obzirom na trenutačno stanje u gospodarstvu, izvrsnim omjer cijene i vrijednosti, nudi kupcima praktičan i kvalitetan automobil s pet vrata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Volvo Sport P1900 Što kažete na ovaj prekrasan kabriolet iz 1956. godine? Slika nije dostupna Renault oduševio novim Espaceom

Dužine 4.48 metara, novi Toledo je za četiri centimetara duži od svog prethodnika koji je uveden 2004. godine. U usporedbi s Toledom druge generacije koji je bio opremljen klasičnim vratima prtljažnika, najnovija verzija ove modelske linije dolazi s velikim i širokim petim vratima. Duži međuosovinski razmak od ukupno 2.602mm (80 mm duži u odnosu na Toledo druge generacije) omogućava prostran i komforan osjećaj u putničkom prostoru s više nego dovoljno prostora za noge za sve putnike.

''Novi Toledo pravi je SEAT automobil, savršen za potrebe svakodnevnice, visoko-kvalitetne izrade i pouzdan,'' kaže Dr. Matthias Rabe, potpredsjednik odjela za istraživanje i razvoj u SEAT, S.A., i dodaje: ''najnovija pogonska tehnologija i tehnologija izrade šasija VW Grupe zaslužna je za zabavne i dinamične vozne karakteristike popraćene izuzetno učinkovitom potrošnjom i visokom sigurnošću. A kada govorimo o potrošnji i emisiji štetnih plinova, Toledo je među najboljima u klasi.''

Dizajn novog Toleda rezultat je kontinuiranog rada na unapređivanju i razvoju dizajnerskog jezika ovog španjolskog brenda koji smo do sada imali prilike vidjeti na IBE, IBX i IBL konceptnim studijama. Novi Toledo dokaz je da kompaktne limuzine s petera vrata mogu biti izuzetno emotivne, sportske i elegantne, kažu iz SEAT-a.

Uz čvrst stav, jasno i precizno definirane površine, linije i rubove, prve znakove genskog koda SEAT-a nalazimo na izgledu širokih prednjih svjetlosnih sklopova. Uz trapezoidnu rešetku hladnjaka, niže postavljen usisnik zraka i vodoravne stražnje svjetlosne sklopove, automobil je dobio osvježenje kakvo je trebao.

Dizajneri su unijeli dozu finoće u izgled krovišta koje se u elegantnom luku spušta prema širokom C stupu. Nisko nakošeno stražnje vjetrobransko staklo daje mu čak i pomalo coupeovsku formu bez da na ikoji način negativno utječe na svestranost i praktičnost upotrebe vozila.

''Novi Toledo ima bezvremensku osobnost. Toledo kombinira klasične i moderne linije sa suptilno izraženim sportskim tendencijama te vrlo visokim stupnjem svakodnevne praktičnosti i funkcionalnosti. To je SEAT svih gradskih limuzina, s upečatljivim dizajnom i visokom kvalitetom u izradi svakog detalja,'' kaže Alejandro Mesonero-Romanos, šef dizajna u SEAT-u.

Toledo se kao potpuno novi model okoristio i najnovijim motorima VW Grupe. Na samom vrhu ponude nalazi se izuzetno učinkovit TSI motor koji dolazi u dvije varijante, obujma 1.2 litre i 1.4 litre. Nakon njih slijedi 1.6-litreni TDI common-rail motor. Zahvaljujući činjenici da je SEAT dio VW Grupe znači da će Toledo biti dostupan s izuzetno kvalitetnim i učinkovitim DSG 7-stupanjskim automatskim mjenjačem koji dolazi u kombinaciji s najsnažnijim benzinskim agregatima.

Benzinci se kreću u rasponu od 75 do 122 KS, dok Ecomotive verzije donose emisije CO2 od tek 116 g/km. Ecomotive verzija TDI dizelskog motora sa 105 KS iz obujma od 1.6 litara nudi najniže emisije CO2 u klasi, točnije 104 g/km. Tijekom 2013. godine SEAT namjerava proširiti ponudu dizelskih motora za novi Toledo s još jednom TDI varijantom sa 90 KS.

Standardna oprema uz novi SEAT Toledo također nikoga neće ostaviti razočaranim (u tom cjenovnom razredu). Svi Toledo modeli nove generacije opremljeni su zračnim jastucima za vozača i suvozača, bočnim zračnim jastucima sprijeda i jastucima za područje glave i trupa. Osnovni model dolazi opremljen centralnim zaključavanjem, dvodijelnim stražnjim naslonjačem na preklop i električnim podizačima za prozore za vozača i suvozača. Nešto bolje opremljene Reference i Style verzije nude dodatne elemente za veći estetski dojam i komfor.

Nova generacija Toleda na tržište dolazi najprije u prodajne salone u Španjolskoj i Portugalu sredinom studenog ove godine dok će se u ostatku Europe pojaviti tijekom 2013. godine. Ključna tržišta za Toledo, izuzev Španjolske, su Njemačka, Meksiko i Turska.

Definitivno palac gore za novi Toledo!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene