Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sergio Pininfarina u Ferrarijevom muzeju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ferrarijev muzej u Maranellu ovih je dana otvorio izložbu 'The Great Ferraris of Sergio Pininfarina' u čast nedavno preminulom dizajneru.

Sergio, sin osnivača tvrtke Battiste ''Pinin'' Farine, ostvario je izuzetno velik doprinos onome što automobili s grbom Propetog konja danas predstavljaju u svijetu, stvorivši neke od najslavnijih Ferrari modela u povijesti tog brenda. Suradnja koja je započela 1952. godine tako je doprinjela globalnom fenomenu 'talijanskog dizajna.'

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najskuplji Ferrari ikada? Ferrari 275 GTB/C Speciale ide na aukciju Slika nije dostupna Snažnija atmosferska ponuda Ferarijevi V12 motori neće dobiti turbopunjače

Izložbu je otvorio sam predsjednik Ferrarija, Luca di Montezemolo, a prisutni su bili i Paolo Pininfarina, predsjednik dizajnerske kuće, Piero Ferrari i članovi obitelji Pininfarina uključujući i suprugu pokojnog Sergia, Giorgiu.

Izložba koja će biti otvorena do 7. siječnja sljedeće godine sastoji se od 22 modela uključujući i neke unikatne primjerke poput izuzetnog Pinin modela, Ferrarijevog jedinog eksperimenta s karoserijskom formom s četiri vrata te 330 GTC Speciale koji je u jednom trenutku posjedovala belgijska princeza Lilian.

Automobili na izložbi podijeljeni su u tri kategorije i izloženi u tri zasebna prostora koji zajedno pričaju priču o Pininfarininom radu. Tako na primjer ''Pininfarina and Racing'' prikazuje dizajnerove trkaće automobile, ''Pininfarina and the Grand Tourers'' prikazuje cestovne modele dok ''Pininfarina and the Concept Cars'' prikazuje eksperimentalne, konceptne automobile.

 

►►►  Saabov muzej stavio cjelokupnu postavu na bubanj

 

Osim samih automobila, na izložbi se mogu vidjeti i neki detalji iz Pininfarininog privatnog života ali i obiteljske zbirke koje uključuju drvene dijelove s Modulo konceptnog automobila.

Na izložbi su prikazani i neki od trkaćih automobila koje je Pininfarina dizajnirao za Ferrari kao što su 250 LM, Ferrarijev posljednji pobjednik 24 sata Le Mansa, zatim 500 Mondial i 250 MM berlinette, ikonski 375 MM trkaći automobil, BB Le Mans, 250 GT Berlinetta s kraćim međuosovinskim razmakom kojime je Stirling Moss osvojio Tourist Trophy, te Sigma Formula 1 prototip iz 1969. godine.

11 cestovnih automobila na izložbi podijeljeni su na berlinette s prednje smještenim motorom kao što su 275 GTB4 Berlinetta iz 1964. godine i Spyder verzija legendarne Daytone, zatim sa središnje smještenim motorom, poimence BB model i na suvremene kreativne uratke koji između ostalog uključuju Testarossu i 599 SA Aperta model od kojih je potonji svojevrstan homage brenda Ferrari samom Sergiu i Andrei Pininfarini.

Za one od vas koji će ako zatreba dići i nenamjenski kredit da bi otišli na produženi vikend u Maranello, izložba je otvorena sedam dana u tjednu od 9.30 ujutro do 6 sati popodne od subote, 27. listopada do ponedjeljka, 7. siječnja 2013. (osim naravno 25. prosinca i 1. siječnja). Karte se mogu rezervirati preko Interneta na stranici muzeja a također se mogu rezervirati i ture s posebnim vodičem.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene