Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SERVISNI SAVJETNIK

Sedam pogrešaka pri kupnji rabljenog automobila, evo na što trebate pripaziti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sigurna kupnja automobila iz druge ruke može biti sasvim jednostavna. Međutim, samo nekoliko pogrešnih odluka može izazvati poteškoće

Postoji poslovica da oni koji posluju, ne moraju tražiti probleme – oni će se sigurno pojaviti. Kupci rabljenih automobila svaki se dan suočavaju s različitim problemima jer im se pri kupnji potkrala jedna ili čak nekoliko ozbiljnih pogrešaka. Saznajte što biste svakako trebali izbjegavati.

1. Kupnja automobila, a da prije niste pročitali izvještaje testiranja

Informirajte se, tako počinje svaka kupnja rabljenog automobila. Pročitajte primjerice Auto Bildove testove. Osim brojnih testova rabljenih automobila, koji navode prednosti i nedostatke kandidata u zreloj dobi, vrijedi proučiti i testove novih automobila. Nedostaci novog automobila neće nestati u starim danima.

2. Kupnja na slijepo

Kupujete automobil, a niste ga ni vidjeli? To nikako nije dobro, jer čak i automobili u lošem stanju mogu se prikazati na internetu kao dobra prilika. Zato vrijedi: automobil pregledajte pod povećalom i osobno. Oni koji to ne žele obaviti sami, mogu angažirati usluge servisera ili stručnjaka.

3. Kupnja bez probne vožnje

Nakon pregleda slijedi probna vožnja, i to uvijek! Čak i kad već znate kakva vozna obilježja ima taj model. Jer ovdje je riječ o jednom, sasvim određenom primjerku i njegovu stanju. Što ne radi, što škripi, što cvili – to možete saznati isključivo u dužoj vožnji. Po mogućnosti i na otvorenoj cesti i autocesti.

4. Kupnja bez stručnog pregleda
Laicima se može štošta ispričati, a to pogotovo vrijedi za složene stvari kao što su automobili. Kupite li naivno automobil, bez pomoći stručnjaka, pri prvom odlasku mehaničaru lako biste mogli saznati da ste kupili primjerak koji je bio razbijen! Stoga bi laici trebali imati stručnu pratnju uz sebe ili odvesti rabljeni automobil na pregled u servis prije kupnje.

5. Kupnja bez utvrđivanja cijene poreza i troškova osiguranja
I najjeftiniji automobil može se pretvoriti u vreću bez dna morate li platiti visok porez na motorno vozilo i skupu homologaciju tipa vozila. Zato točno utvrdite obje stavke! Ne vjerujte riječima prodavača u stilu: „Ma, to je jeftino." Informacije o homologaciji možete saznati na stranicama www.hak.hr.

6. Kupnja bez pregovaranja o cijeni
Pri kupnji rabljenog vozila ljudi se jednostavno cjenkaju i točka. Ne prihvaća li to prodavač ili se kao kupac ne usudite spustiti cijenu, niste napravili dobar posao.

7. Kupnja bez ugovora
Kupnja automobila posao je koji završava rukovanjem nakon kojeg nužno slijedi pismeni ugovor radi sigurnosti obiju stranaka. Za to također postoje predviđeni ugovori o kupoprodaji motornog vozila koje treba ovjeriti kod javnog bilježnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna zna se i krivac Iz Njemačke dobre vijesti za kupce rabljenih automobila: "Sad smo na vrhuncu" Rasprodaja državnih automobila - 2 PRODAJE DRŽAVA Kako do Jaguara X-Type za manje od 1500 kuna? Nekadašnja perjanica engleske autoindustrije jedno je od vozila koja idu na javnu dražbu

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene