Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rumunjski monovolumen - Dacia Lodgy

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na ženevskom auto salonu Dacia je predstavila svoj novi monovolumen Lodgy koji će već tradicionalno biti najpristupačniji model u klasi.

Dacia je odabrala ovogodišnji auto salon u Ženevi za službeno predstavljanje najnovijeg dodatka svojoj modelskoj ponudi najavljujući svoj ulazak u još jednu klasu automobila, klasu MPV-a ili monovolumena, a ono što sa sigurnošću možemo utvrditi jest da će Dacia ponovno ponuditi najpristupačniji model u klasi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ford Focus dobio novu njušku Slika nije dostupna Opel najavio najbržu cestovno legalnu Astru ikada (nove fotografije)

Na krilima tržišnog uspjeha modela poput Logana, Sandera i Dustera, Dacia s ponosom predstavlja svoj novi uradak u karoserijskoj formi monovolumena, zvan Lodgy koji je zamišljen kao vrlo privlačna opcija za obitelji koje trebaju prostran i funkcionalan automobil ali su se zbog financijske situacije do sada uglavnom okretali tržištu rabljenih vozila.

Moderan prednji kraj karakterizira rešetka hladnjaka na kojoj se smjestio logo rumunjskog brenda te oštre linije koje usmjeravaju pažnju na izražajne lukove kotača. Primjer novog dizajnerskog smjera ovog brenda, novi Lodgy donosi vrlo prostran interijer postignut optimalno iskorištenim vanjskim dimenzijama a krajnji rezultat istoga jest da Lodgy može udobno smjestiti čak sedam putnika. Treći red sjedala nudi najviše prostora za noge i glavu u odnosu na druga vozila u pripadajućoj klasi (144mm i 866mm), što je više nego dovoljno da se na ista udobno smjeste dvije odrasle osobe. Drugi red sjedala dolazi opremljen s Isofix komponentama za dječje sjedalice.

Još jedna karakteristika prostranog interijera novog Dacijinog monovolumena jest modularnost prostora koja garantira svestranu upotrebu. U konfiguraciji sa sedam sjedala, treći red sjedala u obliku klupe može se po potrebi u potpunosti ukloniti ili preklopiti za veću zapremninu prtljažnog prostora.

Mjereći 4.5 metara u dužinu i 1.75 metara u širinu, konture i proporcije novog monovolumena iz Rumunjske odražavaju njegove temeljne odlike: prostranost i praktičnost.

Za one koji već imaju iskustva s Dacia brendom ne dolazi kao veliko iznenađenje da je prtljažni prostor jednako velikodušnih dimenzija. Dacia i u ovom pogledu nudi više od ostalih modela u klasi s prtljažnikom zapremnine od maksimalnih 2.617 litara sa spuštenim drugim i trećim redom sjedala, te 827 litara odnosno 207 litara kada su svih sedam sjedala u uspravnom položaju.

Novi Dacia Lodgy također nudi 30 litara prostora za odlaganje predmeta u samom putničkom prostoru u obliku raznih džepova i pretinaca. Valja spomenuti i novo područje obujma tri litre na komandnoj ploči dok se u stražnjem dijelu nalaze držači za čaše.

Dacia Lodgy dolazi s potpuno novim multimedijskim sustavom zvanim MEDIA NAV. Tradicionalno konkurentne cijene, pri tek 430 eura, kupci koji se odluče na MEDIA NAV sustav dobivaju radio, dodatna sučelja za MP3 playere i slično, Bluetooth povezivost i satelitsku navigaciju kojima se upravlja preko 7-inčnog ekrana na dodir. Glavni izbornik omogućava jednostavan i lagan pristup šest ključnih funkcija: radiju, medijskim sadržajima, telefonu, karti, satelitskoj navigaciji i podešenjima.

Zahvaljujući Bluetooth povezivosti, vozači mogu obavljati telefonske razgovore preko hands-free slušalice i sinkronizirati svoje imenike s popisom poziva u automobilu. Također je moguće i puštati glazbu preko vanjskih nosača glazbe koristeći zvučnike u automobilu, te povezati iPod ili pametni telefon preko USB sučelja na komandnoj ploči. Istima se može upravljati preko ekrana na dodir ili gumbima na upravljaču dok se popis pjesama prikazuje na spomenutom ekranu. Intuitivni navigacijski sustav dolazi s 2D i 3D grafikom a posebna internetska stranica za korisnike Dacijinog MEDIA NAV sustava omogućava vozačima da ažuriraju podatke.

U skladu s duhom rumunjskog brenda koji si je zadao poseban cilj da kupcima ponudi opremu koju doista i trebaju, u ponudi je i druga multimedijska opcija: Dacia Plug&Radio. Ovaj sustav donosi novi radio kojime se upravlja preko velikog ekrana te CD player kompatibilan s MP3 formatom, Bluetooth povezivost, USB sučelje na komandnoj ploči te mogućnost upravljanja preko gumba na upravljaču.

Lodgy donosi još jednu novost u modelsku ponudu Dacie – funkciju ograničavanja brzine koja je dostupna s višim paketima opreme. Ova funkcija omogućava vozaču da programira maksimalnu brzinu koju ne želi preći, čime putovanja prolaze s puno manje stresa a isto se može pokazati korisno kada vozilo koriste mlađi članovi obitelji.

Lodgy će biti ponuđen s nizom benzinskih i dizelskih agregata koji ispunjavaju potrebe široke baze kupaca u raznim zemljama svijeta gdje će se model plasirati.

U ponudi će se tako naći dva benzinca: 1.6-litreni MPI sa 105 KS te novi 1.2 TCe s turbo punjačem i 115 KS koji također dolazi opremljen sustavom izravnog ubrizgavanja. Svojim obujmom od 1.2 litre ovaj agregat donosi performanse kakve očekujemo od jače 1.6-litrene varijante uz izuzetno nisku potrošnju goriva i niske emisije CO2.

Što se tiče dizelaša, oba se temelje na 1.5 dCi jedinici koja je osvojila kupce diljem svijeta svojom pouzdanošću i performansama. Početni dCi sa 90 KS i jači dCi sa 110 KS predstavljaju ekološki usmjerenu ponudu agregata s niskom potrošnjom i emisijama CO2.

Ono što je postalo temeljna karakteristika Dacia vozila, te se tako može primijeniti i na novi Lodgy monovolumen, jest pouzdanost i praktičnost po vrlo pristupačnim cijenama. Tijekom faze testiranja, Lodgy je prešao oko 1.9 milijuna kilometara u izuzetno zahtjevnim klimama i vremenskim uvjetima. Krajnji rezultat jest automobil s vrlo bogatom opremom i nenadmašnom pouzdanošću.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene