Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KLASIK

Putovanje kroz vrijeme s BMW-om serije 7

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Perjanica tvrtke iz Münchena dohvatila je četiri desetljeća svojeg postojanja, a u tom periodu je prošla kroz šest generacija i donosila revolucionarne ideje, glumila u filmovima te bila odabir poznatih i slavnih

Sve je započelo 1977. kada je serija 7 predstavljena kao zamjena za dotadašnji model E3. Nudila je višu razinu luksuza, u unutrašnjosti je donosila više prostora, a donijela je i za to doba ne tako često viđane turbo motore, koji su bili snažniji i učinkovitiji te namijenjeni samo vrhu ponude. U Europi je to činio model 745i sa šest cilindara, koji je prvo imao zapreminu 3,2 l, a zatim 3,4 l, proizvodio je 252 KS i bio opremljen 3-stupanjskim automatikom.

Usporedimo li to s današnjom „sedmicom“, najsnažnija prva generacija ne može se nositi ni s ulaznim modelom 730i, koji pokreće 2,0-litreni turbo motor s četiri cilindra i 258 KS, a kamoli sa zadnjim na listi, koji po prvi puta u povijesti nosi značku M odjela, a pogoni ga 6,6-litreni V12 s dva turbopunjača iz kojeg proizlazi 601 KS.

Sudjelujte u raspravi o najpopularnijem BMW modelu serije 7 na: AUTO BILD Hrvatska

Pročitajte i ovo PR Oglas Započnite 2024. godinu sa stilom: BMW 118i EXCLUSIVE M paket uz veliku uštedu i bogatu dodatnu opremu Slika nije dostupna VRUĆI METAL Sljedeća generacija BMW-a i3 – sigurno atraktivniji, što je s napretkom u autonomiji?

Međutim, motori nisu ono po čemu je serija 7 BMW-u bila posebna. Prije svega, oduvijek je bila sredstvo za predstavljanje najnovijih tehnologija, pa je tako prva generacija „sedmice“ postala prvi BMW s putnim računalom, indikatorom servisnog intervala, diktafonom i naprednim klimatizacijskim sustavom, a kroz godine je u nekoliko navrata donosila revolucionarne tehnologije na razini cijele automobilske industrije. Primjerice, 1977. je kroz seriju 7 predstavljen sustav za provjeru rada vozila, 1987. je po prvi puta u jedan njemački poslijeratni automobil ugrađen V12 motor, 1994. instalirana je prva integralna navigacija u serijski europski automobil, 2008. uvedena mogućnost neograničenog korištenja Interneta unutar vozila te 2015. omogućeno upravljanje određenim funkcijama u automobilu pomoću gestikulacija ruku.

Kroz 40 godina serija 7 je uvelike doprinijela BMW-u, a jednim dijelom i automobilskom svijetu, stoga ovim putem šaljemo čestitke za jubilarni rođendan te s nestrpljenjem iščekujemo nove revolucionarne tehnologije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene