Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetla iz SF filma

[PREDSTAVLJAMO] Opelova nova tehnologija svjetala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Opel razvija sustav prednjih svjetala koja svijetle tamo gdje vozač gleda, no komercijalizaciju ovog sustava ćemo sigurno pričekati još koju godinu. No, s druge strane, njemački je proizvođač najavio kako će u narednih 18 mjeseci kupcima ponuditi napredna LED matrix svjetla.

 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sigurnost u prometu Zbog ove česte jesenske pojave na cestama vozači ovih dana trebaju biti posebno na oprezu Slika nije dostupna bez toga ne bi smjeli na cestu Od danas na snazi važna promjena za sve vozače: Ako ne želite platiti kaznu, ovo je obavezno

Opel je nedavno odlučio ponovno pomaknuti granice tehnologije automobilskih svjetala. Naime, stigle su najave kako ovaj njemački proizvođač razvija novi sustav prilagodljivih prednjih svjetala koja će osvjetljavati prostor ispred automobila u smjeru u kojem vozač gleda. Prema službenim navodima, kamera ovog sustava korist rubne infracrvene senzore i središnje diode osjetljive na svjetlo čime se vozačeve oči skeniraju 50 puta u sekundi tijekom vožnje u sumrak i po noći, a na temelju tako prikupljenih informacija vrši se vodoravno i okomito prilagođavanje svjetlosnog snopa.

Dakako, pred opelovim je stručnjacima bio zadatak kako sustav učiniti kompatibilnim uz činjenicu da ljudi često skreću pogled u raznim smjerovima pa bi "slijepo" slijeđenje smjera gledanja vozača više nalikovalo kakvom light-showu nego li naprednom sustavu potpore. Tu na scenu stupa sofisticirani algoritam koji omogućuje blage promjene usmjerenja svjetlosnog snopa, dakako ako se iste pokažu potrebnima. Komercijalizaciju ovog sustava ćemo pričekati vrlo vjerojatno još koju godinu, no u Opelu tvrde da su njegove prednosti velike te će ubrzano nastaviti rad na razvoju.

Konačno, opelovi stručnjaci napominju kako je sustav koji prati pogled vozača u potpunosti univerzalan, tj. ne zahtijeva nikakvo posebno podešavanje bez obzira na visinu i ostale fizičke karakteristike različitih vozača...

Cijeli članak pročitajte na AUTONET.HR

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene