Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove tehnologije

Pogledajte prvu kampa kućicu od glave do pete u karbonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Karbonska vlakna sve više i više pojavljuju se i na masovno proizvodnim vozilima a tvrtka GCT sa sjedištem u američkoj saveznoj državi Indiani odlučila je priču s ovim ultra-lakim materijalom odvesti na jednu sasvim novu razinu.

Nova karbonska kamperica dizajnirana je za razne namjene a prema izvornom planu GCT-a u unutrašnjosti se udobno može smjestiti osmero ljudi koji mogu uživati u prostoru za zabavu bez imalo gužve.

Prostran interijer izuzetno je elegantno opremljen pri čemu raspored više podsjeća na brodove nego kamper vozila. Modularne površine poput stolova na stalcima kao onima na brodovima omogućavaju razne konfiguracije za večeru, zabavu ili rad. GCT-ova kožna garnitura, naravno rađena po mjeri, stvara vrlo relaksiranu atmosferu a otvaranjem se pretvara u veliki ležaj.

Unutrašnji zidovi CR-1 prikolice izrađeni su od karbonskih vlakana a određeni elementi od karbona ostavljeni su u izvornom obliku ne bi li se pokazao uzorak vlakana. U kuhinjskom prostoru odlučili su se na konfiguraciju koja omogućava puno prostora za spremanje stvari a dizajnerske Kohler slavine i sudoper ukazuju na razinu kvalitete opremljenosti. Pločice su također vrhunske kvalitete a svi elementi izrađeni su prema vrhunskim standardima s mehanizmima za meko zatvaranje.

''U kupaonskom prostoru željeli smo napraviti još nešto bolje, tako da GCT-ov CR-1 Carbon izgleda više kao stan na Manhattanu nego prikolica,'' kaže Hoefer, glavni direktor GCT-a. Prostrana kupaonica odjeljuje kuhinju od spavaćeg prostora a opremljena je između ostalog i po mjeri rađenim tušem koji izgledom objedinjuje dizajnerske pločice i elemente od karbonskih vlakana. Mogu se naručiti i perilica i sušilica dok se prostor predviđen za ove uređaje može prenamjeniti u dodatan spremišni prostor.

Glavna spavaća soba uključuje dva ormarića i tri ormara uz opcionalni stakleni krov. Opremljena je najkvalitetnijim tepisima te je okružena ručno rađenim presvlakama od kože koje prekrivaju zidove. U prostor su ugrađena i mnoga svjetla za čitanje dok je okvir kreveta također od karbona.

Kamp-kućica budućnosti

Kamp kućica po uzoru na luksuzne jahte

U prikolicu koju može vući bilo koje SUV vozilo integrirana je pametna tehnologija koja je kompatibilna s bilo kojim 'pametnim' uređajima. ''S mobitelom ili laptopom ili bilo kojim drugim operativnim sustavom možete pristupiti sustavima u prikolici i kontrolirati gotovo svaku funkciju na CR-1 Carbon RV-u,'' kaže Hoefer.

''Pokušavamo pokrenuti nišu koja dosad nije viđena na tržištu,'' kaže Hoefer o GCT-u. On predviđa da će proizvodni CR-1 imati masu od oko 3 tone za što tvrde da je upola manje od tradicionalnih RV-ova te veličine. Naravno, rezultat toga je i daleko manja potrošnja goriva vozila koje vuče prikolicu.

Global Caravan Technologies nije ništa prepustio slučaju te je u projekt uključio i druge stručnjake. GCT-ov partner Dallara najveći je proizvođač trkaćih automobila a GCT je na projektu također angažirao i veteranski tim iz IndyCara kao i tehničare iz aeronautičke industrije ne bi li se pobrinuli da je konačan proizvod najbolji na tržištu.

Kao što je i za očekivati kad su u igri najnaprednije tehnologije, CR-1 neće biti jeftin. Hoefer predviđa da će se proizvodna verzija prodavati po početnoj cijeni od oko 170.000 dolara dok će najjači model koji će kupci u potpunosti moći personalizirati koštati čak i do 770.000 dolara, što je prilično puno ali ne i neviđeno u svijetu rekreacijskih vozila.

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

CR-1 Carbon RV Unveiling Mar10 from GCT RV on Vimeo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene