Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Papa Franjo ima novi Papamobil ali i električni bicikl

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije nekoliko dana šef Daimlera uručio je Papi Franji ključeve novog Papamobila te je uz njega dobio i Smart eBike električni bicikl.

Tijekom nedavnog privatnog sastanka u Vatikanu, Dr. Dieter Zetsche, predsjednik upravnog odbora Daimler AG-a i šef Mercedes-Benz Carsa, uručio je Papi Franji ključeve novog Papamobila. Najnoviji Papamobil zapravo je modificirana M klasa posebno projektirana za Papu Franju, kao što je i svaki prijašnji Papa imao jedinstven Papamobil posebno izrađen za njih. Ali to nije sve. Njegova Svetost, Papa Franjo, također je dobio i Smart eBike električni bicikl.

U usporedbi s prošlim papamobilom, modificiranom M klasom iz 2002., Mercedes je značajno povećao kupolu da bi Papa Franjo imao više prostora i da bi lakše ulazio u vozilo. Veći stakleni paneli i bolje osvjetljenje također bi trebali pomoći da poglavar Katoličke crkve bude lakše vidljiv i naoko više pristupačan.

Nakon sastanka s Papom, Zetsche je komentirao da je ova tradicija izrade jedinstvenog automobila za svakog poglavara Katoličke crkve izuzetno velika čast i izvor velikog ponosa za Daimler te da su oduševljeni da se Njegova Svetost Papa Franjo odlučio pouzdati u sigurnost i udobnost njihovih vozila.

Mercedes-Benz pruža vozila za papinska putovanja i službena pojavljivanja već više od 80 godina. Ova dugogodišnja tradicija započela je 1930. godine s Nürburg 460 Pullman limuzinom za Papu Pija XI te ponovno 1960-ih s 300d Landaulet kabrioletom posebno izrađenim za Papu Ivana XXIII. Kad ga je naslijedio Papa Pavao VI, on je koristio Mercedes-benz 600 Pullman landaulet te se kasnije prebacio na 300 SEL.

Sam termin 'papamobil' počeo se koristiti tek nakon 80-ih godina kad se prvi put taj termin upotrijebio za modificiran Mercedes G klase kojime se koristio Papa Ivan Pavao II. U galeriji fotografija pogledajte Mercedesove automobile posebno izrađene za poglavare Katoličke crkve.

►►► Vanity Fair proglasio papu Franju osobom godine

Kad već pričamo o automobilima unutar crkve, moramo spomenuti kako je upravo Papa Franjo nedavno govorio o skromnosti i kritikama upućenim nekim članovima Crkve zbog njihove sklonosti ka svjetovnim, materijalnim vrijednostima. Papa je komentirao da ga boli vidjeti svećenika ili časnu sestru u automobilu najnovije modelske godine i rekao, ''Ne možete tako.''

''Boli me kad vidim da svećenik ili časna sestra vozi najnoviji automobil, ne možete tako,'' rekao je Papa Franjo i dodao: ''Automobil je nužan da bi se obavljale mnoge stvari, ali molim vas, odaberite skromniji automobil. Ako vam se tako sviđaju moderni, novi automobili, samo se prisjetite koliko djece u svijetu umire od gladi.''

Zato je Papa Franjo odlučio od samog početka vlastitim primjerom pokazati svoje stavove odbivši živjeti u papinskoj palači poput svog prethodnika umjesto čega je odabrao skromniji apartman. Isto razmišljanje novi Papa primijenio je i na odabir svog automobila za kretanje po Vatikanu te je umjesto novog Papamobila odabrao voziti se unutar Vatikana u Ford Focusu. Za vožnje izvan Vatikana ipak se mora koristiti Papamobilom zbog sigurnosnih razloga.

Što vi mislite, kakvi bi automobili bili primjereni za svećenike i časne sestre?
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene