Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LPG

Od sada mali Opel Adam i na plin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trendovski Opel Adam od sada će se moći naručiti i kao LPG verzija a time će ovaj mali gradski automobil koji se može dizajnirati po želji kupaca od sada nuditi još veći izbor i pogonskih opcija.

Novi Opel Adam 1.4 LPG ecoFLEX optimiziran je za rad s LPG-om (Liquefied Petroleum Gas) ali može koristiti i benzin, a vozač u svakom trenutku na digitalnom ekranu ima podatak koliko mu je preostalo dometa koristeći LPG.

Ovaj koncept motora koji koristi dvije vrste goriva, u ovom slučaju benzin i LPG, nudi veći domet i uštede u novčaniku. Adamov 1.4-litreni ecoFLEX motor optimiziran je za rad s tekućim plinom. Kod nove LPG varijante Adamovog motora, Opelovi inženjeri dodatno su ojačali ventile i ležišta ventila te su sukladno tomu prilagodili upravljačku jedinicu motora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Održana 4. velika utrka ubrzanja – tko je ovaj put najbrži? Slika nije dostupna Volvo Sport P1900 Što kažete na ovaj prekrasan kabriolet iz 1956. godine?

Sve komponente specifične za motor koji koristi LPG, uključujući i spremnik za LPG, dizajnirane su isključivo za Adam i ugrađene su neobično duboko unutar vozila. Cilj je bio postići maksimalan domet na LPG bez kompromisa glede ponude varijatni.

Zahvaljujući posebnom načinu ugradnje LPG spremnika ispod podnice automobila na stražnjem kraju kojime su ostvarene uštede prostora ujedno je sačuvan i potpuni kapacitet prtljažnog prostora. Dodatni LPG spremnik zapremnine je 35 litara. Samo s time, Opel Adam može preći 500 km u kombiniranom ciklusu. U bi-fuel načinu rada s aktiviranim spremnikom benzina, domet je moguće povećati na gotovo 1.200 km.

Korištenjem LPG-a, Opel Adam s 87 KS troši tek 6.9 l plina na 100km uz emisije CO2 od 112 g/km. U usporedbi s benzinskim motorima slične izlazne snage, troškovi benzina smanjuju se za oko pedeset posto.

►►►   Opel Enigma - nova Calibra?

Inovativan indikator dometa nalazi se izravno u liniji vida vozača u području mjernih instrumenata a isti prikazuje domet koristeći samo benzin, LPG i ukupan domet. Time vozač u svakom trenutku uvijek zna koliku udaljenost može na određeni tip goriva. Prebacivanje s LPG-a na benzin i obrnuto odvija se praktički neprimjetno a isto je moguće automatski ili pritiskom gumba na instrumentnoj ploči. Kontrolna lampica pali se kad se koristi LPG a kad se sustav prebaci na korištenje benzina lampica se gasi.

Vrat spremnika za LPG nalazi se neposredno pored vrata za punjenje spremnika benzina a Opel je uključio i adapter kojime se omogućava punjenje diljem Europe.

S novom LPG varijantom malog Adama, Opel će tako proširiti svoju LPG flotu na ukupno deset modela koja uključuje Corsu s tri i petora vrata, Astru s petora vrata i karavansku verziju, te Merivu i Zafiru Tourer kao i novu Insigniju s četiri i pet vrata te u karavanskoj formi. Svi spomenuti modeli dostupni su kao bi-fuel LPG verzije.

Novi Adam 1.4 LPG ecoFLEX je prvi proizvođačev LPG model koji će izlaziti s proizvodne trake u Eisenachu. Početna cijena iznositi će 16.150 eura u Njemačkoj.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene