Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Stigao potpuno novi Smart

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi Smart ForTwo i Smart ForFour mini automobili upravo su predstavljeni u Berlinu dok je njihovo predstavljanje mogao pratiti cijeli svijet a mi vam donosimo sve detalje.

Predstavljamo vam nove Smart ForTwo i ForFour, novi tandem malih hatchback modela za koje se Daimler nada da će udahnuti novi život u posrnuli brend. Iako će s lansiranjem novog Smarta biti uvedena i nova generacija Smart Electric Drive modela, današnje lansiranje vrtilo se u potpunosti oko benzinskih modela.

Novi Smart modeli stilski su pretežito inspirirani konceptnim modelima brenda pri čemu obje varijante dijele odvažniji i sportskiji dizajnerski jezik. Bilo da se radi o dvosjedu ili četverosjedu, uvelike dijele dizajnerski jezik što je vidljivo po svjetlosnim sklopovima, rešetci hladnjaka i istoj Tridion sigurnosnoj strukturi. Iz brenda kažu da se za izradu nove generacije koristi ''visok udio'' čelika izuzetno visoke čvrstoće oblikovanog pri visokim temperaturama kao i multifaznog čelika maksimalne čvrstoće koji će sačinjavati veći dio strukture novih modela.

Novi Smart modeli zadržali su istu duljinu s tek nešto manje od 2.69 metara dok su odsad za gotovo 10 centimetara širi. Male proporcije omogućavaju ForTwo modelu najbolji zaokretni krug od 6,94 metara dok je ForFour modelu potrebno 8,65 metara od rubnika do rubnika.

Na prednjem kraju smjestio se MacPherson ovjes koji radi u kombinaciji s De Dion ovjesom na stražnjem kraju a isto bi kod obje karoserijske varijante trebalo garantirati agilne vozne karakteristike uobičajene za male gradske automobile.

Želeći postići što je veću moguću sigurnost vozača i putnika unutar vozila, novi model testiran je u frontalnim sudarima u kojima su mu protivnici bili grdosije poput Mercedes-Benz C klase i S klase, dok su sigurnosni sustavi razvijeni na isti način kao i kod C klase.

Smart potvrdio proizvodnju električnog skutera

Smart i BRABUS slave 10 godina suradnje

Novi modeli s dvoja i četvora vrata i dalje imaju istu konfiguraciju što znači da je motor i dalje smješten na stražnjem kraju dok snaga dolazi iz jednog od tri trocilindrična benzinska motora u varijantama sa 60, 71 i 90 konjskih snaga. U ponudi će biti 5-stupanjski ručni mjenjač dok će se kupcima nuditi i ''twinamic'' mjenjač s dvije spojke. Nadajmo se da je potonji mjenjač s dvije spojke bolji od trenutačnog automatiziranog ručnog mjenjača s kojim se borimo otkad se automobil pojavio na tržištu.

U ponudi će biti tri paketa opreme: Passion, Prime i Proxy. Isti će omogućiti kupcima da dodaju elemente poput kožom omotanog višefunkcionalnog upravljača, mjernih instrumenata s ekranom u boji te grijanih sjedala. Personalizacijske mogućnosti biti će doista velike kod oba modela. Smart nudi čak 40 kombinacija boja za eksterijer pri čemu će kupci moći birati varijantu boja za Tridion Safety Cell i ostatak karoserije. U unutrašnjosti će biti slična priča a razne površine i oblici moći će se naručiti u raznim kombinacijama boja.

Oni koji žele preciznije i dinamičnije vozne karakteristike mogu se odlučiti za opcionalni sportski ovjes kojime se automobil spušta za 10 mm prema tlu a i standardne opruge su u tom slučaju zamijenjene za tvrđi paket.

Što se tiče aktivnih sigurnosnih sustava, Smart je prvi proizvođač gradskih automobila koji nudi pomoćni sustav prilikom jakih bočnih vjetrova u sklopu standardne opreme dok je Forward Collision Warning sustav kao i Lane Keeping Assist na popisu dodatne opreme.

Sve u svemu, najnoviji Smart modeli biti će još bolje opremljeni, još sigurniji ali definitivno i još skuplji nego prije. A ruku na srce, izgled mališana nikada nije niti bio problem. Europljani će prvi imati priliku naručiti nove modele dok bi novi Smart ForTwo u SAD trebao stići tek sljedeće godine. Službeni podaci o cijenama i potrošnji goriva još uvijek nisu dostupni te će postati poznati nešto prije nego što novi modeli krenu u prodaju Do tada uživajte u velikoj foto galeriji!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene