Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Novi pogled na luksuznost – GL klasa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mercedes-Benz je u New Yorku službeno predstavio novu GL klasu koja će svojom bogatom ponudom pomoćnih sustava i modernih tehnologija biti najsigurnije i najkomfornije vozilo u klasi.

Nova GL klasa savršeno je vozilo za obitelji s velikodušnim prostorom za čak sedmero putnika i nizom novih tehnologija a sam proizvođač opisao ju je kao S klasu u svijetu velikih terenaca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kralj ostaje kralj – osvježena G klasa Slika nije dostupna Mercedes-Benz GLK dobio tretman pomlađivanja

Dobro izbalansiranim proporcijama, točnije dužinom od 512 cm, širinom od 214 cm i visinom od 185 cm, i velikodušnim međuosovinskim razmakom od 307 cm, udobnost je zagarantirana. Istovremeno, kratki prevjesi sprijeda i straga kao i pozamašan odmak od tla jasni su pokazatelji da nova GL klasa jednako vješto savladava i grublje terene.

Dinamičan i prije svega elegantan interijer s obiljem visoko-kvalitetnih materijala i puno pažnje koja je posvećena svakom detalju, te posebnim naglaskom na ergonomiju, pružati će fantastičan ambijent i komfor. Veliki komadi u drvu, upravljački gumbi u srebrnoj kromiranoj izvedbi i presvlake u MB-Tex materijalu s kontrastnim prošivima dovoljno govore o vrhunskoj razini kvalitete i opremljenosti unutrašnjeg prostora.

Nova GL klasa udobno smješta do sedam putnika u konfiguraciji sjedala 2-3-2. U usporedbi s prethodnim modelom, putnici će u novoj generaciji GL-a imati više prostora za ramena, laktove i glavu u sva tri reda sjedala. Treći red sjedala podešava se električki kao dio standardne opreme. Nova opcija s redizajniranom GL klasom jest Power EASY-ENTRY sustav za pristup trećem redu sjedala. Drugi red sjedala pak nudi širok raspon podešavanja položaja sjedala za još svestraniju upotrebu, uključujući i podjelu u omjeru 60/40 za još više prtljažnog prostora čija se zapremnina kreće od 453 litre do maksimalnih 2662 litre.

Dizajn komandne ploče dodatno naglašava širinu unutrašnjeg prostora. Moderni instrumenti dizajnirani su za što bolju preglednost, pri čemu su mjerni instrumenti lako i jasno čitljivi a 4.5-inčni ekran u boji između njih pruža dodatne informacije o vozilu. Komandnom pločom dominira veliki centralni ekran u boji za infotainment sustav a isti je vrlo jednostavan za upotrebu. U standardnu opremu ulazi i multifunkcionalni upravljač presvučen u najfiniju kožu s polugama za mijenjanje brzina i 12-multifunkcionalnih gumba.

Ispod središnjeg naslona za ruke s ugrađenom potporom za dlan nalazi se velik pretinac za odlaganje osobnih predmeta a ispred istoga nalaze se gumbi i prekidači za upravljanje AIRMATIC zračnim ovjesom i COMAND sustavom. Naravno, na raspolaganju su i dva držača za čaše koji se skrivaju ispod pokrova na izvlačenje od visoko-kvalitetnog drva.

Za još veću sigurnost i budnost vozača, nova GL klasa opremljena je brojnim pomoćnim sustavima. U standardnu opremu tako ulazi uobičajena ponuda sustava za stabilnost i trakciju kao što su ESP, ASR, ABS i PRE-SAFE, a po prvi puta u standardnu opremu ulazi i COLLISION PREVENTION ASSIST i ATTENTION ASSIST sustav. Prethodni sustav radi na temelju radara pri brzinama od 30 km/h do 250 km/h. Isti prepoznaje kada se udaljenost između automobila ispred smanjuje te također prepoznaje stacionarne predmete. Ako je sudar neizbježan, ovaj sustav odaje vizualno i zvučno upozorenje kako bi upozorio vozača i priprema BRAKE ASSIST sustav za najbrže moguće kočenje koje se aktivira čim vozač dotakne kočnicu.

Još jedan inovativan element s novom GL klasom jest također serijski CROSSWIND STABILIZATION sustav koji pomaže vozaču s ciljanom primjenom kočnica u slučaju jakog bočnog vjetra za veću sigurnost i upravljivost.

Na popisu dodatne opreme vezano za pomoćne sustave nalaze se DISTRONIC PLUS i PRE-SAFE s autonomnom funkcijom kočenja za optimalnu sigurnost u rizičnim situacijama. Ovaj opcionalni paket također dolazi s Active Lane Keeping Assist i Active Blind Spot Assist funkcijom. Parking Assist paket sastoji se od PARKTRONIC-a s Active Parking Assist funkcijom za automatsko bočno ulaženje i izlaženje iz parkirnog mjesta te je opremljen i surround-view kamerom.

Na popisu dodatne opreme nalazi se i Lighting paket koji uključuje Bi-Xenon prednje svjetlosne sklopove s Active Curve Illumination i Corner Illuminating funkcijama, te sustav za čišćenje svjetlosnih sklopova i Adaptive Highbeam Assist sustav.

Za početak nova GL klasa pod poklopcem donosi tri motorizacijske opcije a sva tri motora dostavljaju izvrsne performanse uparene s niskom potrošnjom.

Opsežno dorađen V6 motor pod poklopcem GL350 BlueTEC modela dostavlja 240 KS i 617 Nm okretnog momenta što je povećanje od 30 KS i 75 Nm u odnosu na prethodnu generaciju. SCR tehnologija i AdBlue sustav ubrizgavanja goriva zaslužni su da će GL350 BlueTEC ispunjavati stroge regulative o emisiji štetnih plinova.

Sljedeći u nizu je twin-turbo V8 motor s izravnim ubrizgavanjem koji je odgovoran za pokretanje modela GL450, a isti nudi izvrsnu kombinaciju performansi i učinkovite potrošnje. S ukupno 362 KS i 550 Nm okretnog momenta, također bilježi porast od 27 KS i 91 Nm u odnosu na izlazeći model.

Na samom vrhu popisa, pod poklopcem GL550 modela, nalazi se twin-turbo V8 motor s izravnim ubrizgavanjem koji dostavlja ukupno 429 KS i moćnih 700 Nm okretnog momenta. Osim povećanja od 47 KS ono što omogućava još bolje performanse ovom izuzetno profinjenom SUV-u jest dodatnih 170 Nm okretnog, a osim brzine isto je zaslužno da GL550 s lakoćom prevozi i vrlo težak teret.

Sva tri motora opremljena su tehnološkim rješenjima za smanjenje potrošnje poput izravnog ubrizgavanja te su uparena s novim 7-stupanjskim automatskim mjenjačem.

Prednji i stražnji ovjes kao i poklopac motora i branici, izrađen je od ultra-lake i čvrste kovine od aluminija. Daljnje smanjenje mase ostvareno je ugradnjom novog akustičnog vjetrobranskog stakla, poprečnog nosača od magnezija za komandnu ploču, BlueTEC sustava s SCR tehnologijom i elemenata kao što su novi elektromehanički upravljački sustav, električna ručna kočnica, polimerski nosači motora i još štošta. Ove mjere za smanjenje mase povećavaju agilnost ovog dimenzijama i performansama čistokrvnog SUV-a i istovremeno smanjuju potrošnju goriva.

U standardnu opremu dolazi i AIRMATIC zračni ovjes s funkcijom samo-podešavanja. AIRMATIC dostavlja nenadmašnu razinu udobnosti popraćenu još boljom stabilnosti. Uz stabilizaciju uslijed jakog bočnog vjetra i funkciju samo-podešavanja, ovaj zračni ovjes kompenzira za sve moguće nepravilnosti u svim voznim uvjetima.

GL također je izuzetno kvalitetno opremljen kako za duža putovanja tako i za gradsku vožnju. Osim 4MATIC pogona na sva četiri kotača, u standardnu opremu ulazi i Hill Start Assist i Downhill Speed Regulation (DRS).

Onroad i Offroad paketi opreme koji se nalaze na popisu dodatne opreme za GL450 i GL550 modele dodatno poboljšavaju upravljivost i sigurnost sa šest programa za optimalnu kontrolu vozila. Isti uključuju 'hardver' poput diferencijala s ograničenim proklizavanjem i dodatne AIRMATIC funkcije s dodatnih 30cm odmaka od tla.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene