Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Superautomobil

Novi McLaren: MP4-12C do stotke za 3,1 sekundu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
McLaren je prošlog mjeseca novinarima iz cijelog svijeta omogućio probne vožnje u svom najnovijem projektilu, kompliciranog imena.

MP4-12C je razvijan godinama, a kako i ne bi kad je dostojno trebalo zamijeniti nevjerojatni McLaren F1, sa 386 km/h, svojevremeno najbrži automobil svih vremena. Po mnogima taj model i danas, 20 godina nakon predstavljanja, ostaje najbolji superautomobil ikada napravljen.

Pročitajte i ovo Grupa azijskih imigranata sjedi na klupi u Sao Teotoniju Važan primjer Zemlja emigranata postala je useljenička destinacija: ''Novac je dobar, posao je dobar i budućnost je dobra'' Slika nije dostupna Novi stavovovi Europljani se osjećaju ugroženo

Iako s novim modelom Britanci nisu namjeravali ponovo rušiti brzinske rekorde, MP4-12C ima sve što krasi jedan superautomobil. Izrazito aerodinamičan izgled, malu težinu, naprednu karbonsku jednodijelnu strukturu i sjajan motor.
Riječ je o 3,8 litrenom V8 motoru s dva turbo punjača, koji maksimalno istiskuje točno 600 konja.

Za ubrzanje do stotke potrebne su svega 3,1 sekunde. 200 km/h dostiže se za 9 sekundi. Iznimno brz stroj kojeg su Britanci sustavno razvijali čak i na Formula 1 simulatoru.
'Vožnjom simulatora dobivate povratne reakcije kao kod vožnje automobila. Naš je simulator u tome jako dobar. Vjerojatno najsličniji samoj vožnji automobila', rekao je test vozač Gary Paffet iz McLaren Mercedesa.

'Napredni sustavi su važni. Oni čine razliku između igrače konzole vrijedne 200-300 dolara i Formula 1 simulatora vrijednog nekoliko milijuna dolara. Riječ je o znanosti i tehnologiji koji su sastavni dio modula simulatora. Mi doista želimo znati kakav kontakt imaju gume, želimo znati kakve su sile, podešavamo rad motora jer i on utječe na prianjanje automobila. Zanima nas na koji način zakrenutost upravljača utječe na stabilnost. A to nisu beznačajne stvari koje treba riješiti', pojasnio je Jonathan Neale, direktor McLaren Racinga.

>> McLaren stvara novu trkaću legendu

Test vozač Formule je mjesto na virtualnoj stazi prepustio test vozaču automobila. 'Mnogima bi se moglo činiti čudno da smo razvijali sportski auto u ovom simulatoru, no preuzeli smo mnogo detalja iz svijeta Formule 1 i preslikali ih u naš cestovni model', rekao je Chris Goodwin, glavni test vozač McLaren Automotive.

Novinari su automobil mogli provozati na portugalskoj stazi Portimao. U pravim rukama svi su mogli doživjeti i maksimalnu brzinu od 330 km/h.

Emisiju Automotiv gledajte u jutarnjem terminu, u nedjelju na programu Nove TV.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene