Obavijesti Video Pretražite Navigacija
245 km

Nissan Leaf - Nove baterija, veća autonomija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nissanov električni model Leaf je napravio još jedan korak prema poboljšanju percepcije tržišta prema električnim automobilima. Naime, osvježena izvedba, odnosno modelska godina 2016. će dobiti nove baterije s kojima mu je autonomija povećana osjetnih 23%.

 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sportski Leaf sa stražnjim pogonom Nissan Esflow koncept Slika nije dostupna I Plavi oval vozi na struju Ford predstavio električnog Focusa

Naime, u osvježeni Leaf će se ugrađivati baterije kapaciteta 30 kWh s kojima će autonomija ovog automobila narasti na 245 km, što je više od bilo kojeg drugoj električnog automobila u segmentu. Ove baterije su dimenzijama identične prethodnima kapaciteta 24 kWh, a jedini "nedostatak" je skromno povećanje težine od samo 21 kg.

Ključ poboljšanih performansi baterije promjene su u unutarnjoj konstrukciji i kemijskim procesima. Uvođenje ugljika, dušika i magnezija na elektrode poboljšava performanse, a boljoj učinkovitosti pridonosi i promjena rasporeda ćelija. Nissan je tako siguran u performanse i pouzdanost nove baterije da će iste biti obuhvaćene jamstvom u trajanju od osam godina, odnosno 160.000 km.

Punjenje novih baterije lako je i jednostavno kao i trenutnih, odnosno vlasnici ovog automobila će bateriju moći puniti kod kuće, na javnim punionicama ili iz mreže brzih punjača (trofazni, 400 V) koja se brzo širi diljem Europe i najbolja je mreža za punjenje električnih vozila na svijetu. Za punjenje baterije do 80 % kapaciteta pri brzom punjenju treba samo 30 minuta, što je posve jednako vremenu potrebnom da se do iste razine napuni baterija kapaciteta 24 kWh.

Pored baterija vrijedi spomenuti i kako facelift Leafa uključuje i osvježeni vanjski izgled s obnovljenim pojedinim detaljima i novom bojom, a od opreme se posebno ističe novi multimedijski sustav NissanConnect EV s povećanim brojem funkcija te s mnogo jednostavnijim rukovanjem i novim dizajnom.

Konkretnije, ovaj će sustav između ostalog omogućiti vozaču da putem mobilnog telefona, dakle daljinski provjeri stanje baterije, grijanje i hlađenje putničke kabine i sl, a tu je i posve obnovljen navigacijski sustav s kartom punionica na kojoj se u stvarnom vremenu prikazuju informacije o punionicama i njihovoj zauzetosti.

Proizvodnja Leafa 30kWh nastavit će se u nissanovoj tvornici u britanskom Sunderlandu, a prodaja u Europi će započeti u siječnju 2016. Cijene i specifikacije za pojedina tržišta bit će objavljene uskoro.

Više o automobilima potražite na AUTONET.HR

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene