Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cestovna letjelica

VIDEO: Nije ptica, nije Superman to je – letimotor!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamisao o osobnom prijevoznom sredstvu, koje se možete kretati kopnom, ali i zrakom, postoji od kad postoji znanstvena fantastika. I, dokle smo stigli s komercijalno isplativim letećim automobilom? Do letećeg motocikla!

Switchblade je leteći motocikl za kojeg se kalifornijska tvrtka Samson Motorworks nada da će voziti cestama i letjeti zrakom do kraja sljedeće godine.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Zagrebu - 1 Hitne službe na terenu VIDEO/FOTO Prometna nesreća u Zagrebu: Automobil završio na krovu Ilustracija opasna vožnja Ozlijeđena dva maloljetnika: Vozili neregistrirane motore bez vozačke, prometne i kacige

 

Ovaj moto-let ima tri kotača te je bliži motociklu nego automobilu, s kojim ipak dijeli neke 'sitnice', kao što su odbojnici, koji mu dodaju na težini i smanjuju aerodinamiku. Osim toga, putnici sjede jedan uz drugog, u klimatiziranoj kabini kao i u automobilu.

 

No, izduženi nos i škarolika krila, koja se uvlače pri vožnji na cesti više podsjećaju na raketu ili drag-motocikl nego na suvremenu limuzinu. I vanjski se retrovizori uvlače u 'letećem' modu, a uvlače u cestovnom.

 

Za upravljanje Switchblade-om, koji je katagoriziran kao laka sportska letjelica, ipak treba pilotska dozvola, a vozi/leti na uobičajeni bezolovni benzin.

 

Osim kalifornijskog Samsona, ima još tvrtki koje razvijaju zemlja-zrak vozila. Najdalje je otišao Terrafugia Transition čiji je leteći automobil (cestovna letjelica) na četiri kotača i sklopivim krilima, projektiran tako da može strati u standardnu garažu.

 

I dok Transition zadovoljava sve cestovne i zrakoplovne sigurnosne standarde – opremljen je odbojnicima, uspješno je proveden niz crash-testova, zbog četiri kotača je stabilniji od Switchblade-a, i općenito proizvođač tvrdi da je siguran poput najsigurnijeg obiteljskog automobila – zbog njegove cijene, koja se mjeri sa šest znamenaka u dolarskom iznosu, mnogima će ostati neostvaren san.

 

A tu je Samson u prednosti: kalifornijska tvrtka već sljedeće godine namjerava na tržište izbaciti 'uradi sam' model vrijedan 60.000 dolara. No, postoji i jedna mala začkoljica: motor snage između 120 i 150 KS te sustav za letenje prodavat će se odvojeno za dodatnih 25.000 dolara.

 

Iako bi skeptici mogli biti u pravu kada će tvrditi da smo već vidjeli gomilu dobrih projekata koji nikada nisu poletjeli dalje od prototipa, nitko ne može sa sigurnošću tvrditi da Amerikanci ovaj put neće otići do kraja.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene