Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispitali smo

Nije nebitno: Klasični ili ravni brisači?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zimi brisači prolaze najtežu torturu, no koje brisače kupiti?

'ADAC je proveo testiranje 5 konvencionalnih i pet modernih, ravnih brisača. Pokazalo se kako su ravni brisači osjetno bolji od klasičnih i pružaju bolje karakteristike', istaknuo je Arnulf Thiemel iz ADAC-a. Nadalje, ravni brisači nemaju tipične komplicirane spojnice te ih je lako montirati. Kod standardnih je modela montaža gotovo uvijek problematična. Svi koji su ih barem jednom krenuli mijenjati, znaju o čemu pričamo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jeftino je opasno! [PREDSTAVLJAMO] Rezultati testa dječjih auto sjedalica (12/2014) Slika nije dostupna Milijuni izmanipulirani Kupujete polovni automobil u Njemačkoj? Čuvajte se varalica!

Najveću smo važnost pridavali kvaliteti samog brisanja, jer je vozaču bitna dobra vidljivost. Druga je po važnosti bila trajnost, zbog čega je svaki brisač odradio 110.000 brisanja, što odgovara dvogodišnjem korištenju u normalnim uvjetima. Na kraju smo ocjenjivali i uporabljivost, odnosno lakoću montiranja, bez suvišnih komplikacija', kaže Thiemel.

Deset kandidata u prodaji košta od 30 do 300 kuna. Izuzev rijetkih iznimaka, ovdje se dosita može reći kako je skuplje stvarno bolje, i traje duže. Simulacija stvarnih uvjeta uključivala je osvjetljavanje brisača umjetnim suncem. Kao i u praksi, trebalo ih je, određenom silom, pritisnuti uz staklo. Pri temperaturi od 20 stupnjeva, većina brisača nije imala problema. Oni su tek nastali kod testa izdržljivosti, kada se pokazalo neravnomjerno trošenje i omekšavanje metlica.

No, pravi su napori za brisače nastupili kada smo temperaturu spustili na minus 8, kada su razlike u kvaliteti brisanja postale puno uočljivije. 'Uvjerljivi pobjednik testa je Bosch Aerotwin ravni brisač. On je jedini dobio najbolju ocjenu – jako dobar. Pokazao se najboljim u svim segmentima: od kvalitete brisanja, otpornosti na vremenske uvjete, montaže kao i trajnosti', zaključio je Thiemel.

Unitec Universal je i u potpuno novom stanju upitan, a nakon testa izdržljivosti, a naročito u hladnim uvjetima, rezultati su takvi da je jedva dobio zadovoljavajuću ocjenu. Kako guma brisača stari, tako kvaliteta opada, pa vam se može dogoditi da u dućanu kupite nove brisače koji su zapravo stari. ADAC zahtijeva da se na pakiranju metlica brisača označi datum proizvodnje, ili još bolje datum do kad se mogu koristiti, tako da kupac ne dođe u situaciju da kupi dotrajali proizvod, čija kvaliteta više ne zadovoljava. Osim toga, uputstva za montažu moraju biti jasna da bi se izbjegle greške, kao kod konvencionalnih brisača koji su na suvozačkoj strani često savijeni, a da se ne naglašava trebaju li biti savijeni prema dolje ili prema gore.

Zimi je vrlo važno spriječiti zamrzavanje osjetljive gume na brisačima. Najbolja zaštita od smrzavanja metlica je da brisače jednostavno podignete ili stavite karton između njih i vjetrobrana. Ako se ipak smrznu, nikako ih ne odvajati od vjetrobrana silom, jer će te ih oštetiti i učiniti neupotrebljivim.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene