Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vožnja na baterije

Model S: Automobil na struju za široke mase

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hoćemo li uskoro umjesto gorivom, automobile na crpkama puniti strujom? Poznavatelji razvoja tehnologije elektromotora tvrde: takvo vrijeme već je došlo. Tvrtka Tesla, nakon Roadstera, za tržište priprema novi automobil na struju - Model S. U prodaju će tek 2011., a za svoju su ga garažu već rezervirali, oni koji to mogu - bogati i slavni.

Model S prvi je automobil na struju za široke mase. Elegantan automobil za svaku obitelj s četvero vrata i pet do sedam sjedala - trebao bi stajati 49,900 dolara, točnije, nešto više od 270 tisuća kuna. Tako je barem najavljeno za 2011. 'Snaga je 300 konja. U biti Tesla Motors za sada ne daje nikakve konkretnije informacije, ipak je to njihova tajna, u biti se model tek treba razviti do kraja', rekao je Luka Lukačić iz Automotiva.

Pročitajte i ovo Hrvoje Zekanović oglasio se Zekanović Zekanović o propucavanju Turudićeva automobila: "Svi znamo tko je kriv" Ogrebali mu auto i ukrali tablice "treba te biti sram" VIDEO Amerikanac koji je zavolio Balkan u Zagrebu doživio šok: "Vjerovao sam da je Hrvatska bolja od toga"

No jedno se zna, točenje goriva, mjenjač i kvačilo možete zaboraviti. Automobil na struju ima baterije koje se pune električnom energijom. Model S može dostići brzinu i do 192 km/sat, ima radijus kretanja do 480 kilometara. Punjenje traje 45 minuta, a radi se i na razvoju tehnologije zamjene baterija u roku pet minuta. Baterije u automobilu trebale bi se koristiti slično kao i baterije u mobitelu.

Kako će žena promjeniti bateriju i nastaviti šoping?

'Nas iskustvo uči da su baterije uglavnom dosta teške. Ja ne vidim baš gospođu koja bi časkom promijenila neku bateriju od 150, 200 kila, da bi mogla dalje u šoping ili na plac', kaže Siniša Tkalčević iz Autoblica. Unatoč tome, za novi je model S primljeno već petstotinjak narudžbi. Vozila koja ne zagađuju okoliš bogati i slavni jednostavno kao da moraju imati.

'Većina Hollywooda ima barem kao drugi auto Toyotu Prius, pa onda dolazite do apsurdnih situacija da se George Clooney s njim vozi do aerodroma, da bi sjeo u svoj privatni mlažnjak i otišao na večeru u Las Vegas', rekao je Tkalčević. Ipak Amerika svojim građanima za kupnju električnih vozila daje sedam i pol tisuća eura popusta. U Hrvatskoj takav poticaj ne postoji, pa ni u planu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene