Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kvaliteta goriva

Ministartsvo gospodarstva objavilo rezultate akcije Oktan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Akcija provjere kvalitete goriva na benzinskim postajama u Republici Hrvatskoj dobila je svoj epilog u dokumentu s popisom 26 postaja na kojima su uzeti uzorci goriva. Ukupno je u pet slučajeva ustanovljeno da gorivo ne zadovoljava standarde kvalitete.

 

Pročitajte i ovo Ilustracija Požurite na pumpu Vlada donijela odluku: Od utorka rastu cijene goriva Ilustracija pogledajte nove cijene Dobre vijesti za vozače: Od utorka jeftinije gorivo, dizel ispod deset kuna

Izvorno izvješće objavljeno na stranicama Ministartsva gospodarstva donosimo u nastavku:

Ministarstvo gospodarstava predstavilo je rezultate akcije inspekcijskoga nadzora kvalitete tekućih naftnih goriva pod nazivom "Oktan" . Akcija je organizirana na način da se simultanim nadzorima tržišnih inspektora Uprave za inspekcijske poslove u gospodarstvu Ministarstva gospodarstva uzelo 50 uzoraka goriva s benzinskih postaja na području cijele Hrvatske kao i na graničnim prijelazima Bajakovo i Stara Gradiška, uzimanjem uzoraka iz cisterni prilikom uzlaska istih na tržište Republike Hrvatske, odnosno jedinstveno tržište Europske unije.

Akcija pojačanog nadzora kvalitete tekućih naftnih goriva Ministarstvo gospodarstva je organiziralo kako bi osiguralo propisno označene naftne derivate na tržištu, čija kvaliteta udovoljava graničnim vrijednostima sastavnica i značajki kvalitete tekućih naftnih goriva utvrđenih Uredbom o kvaliteti tekućih naftnih goriva (NN 113/2013, 76/2014), popraćene Izjavom o sukladnosti.

"Namjera je zaštititi potrošače u cijeloj Hrvatskoj i osigurati da je na tržištu Hrvatske gorivo propisane kvalitete", rekao je to ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

"Na žalost, moram konstatirati da su rezultati pokazali da na 10 posto ispitanih benzinskih postaja, motorna goriva ne udovoljavaju standardima kvalitete propisane hrvatskim i europskim zakonima. To u potpunosti opravdava našu opsežnu akciju kontrole kvalitete motornih goriva, pa ćemo i dalje kontinuirano kontrolirati kvalitetu goriva u cijeloj državi", naglasio je ministar Vrdoljak.

Ministar je izrazio i zadovoljstvo što su trgovci naftnim derivatima, nakon sastanka u Ministarstvu gospodarstva pozitivno reagirali spuštanjem cijena. Također, očekuje da u najkraćem mogućem roku oni koji ne zadovoljavaju uvjete učine sve kako bi zadovoljili propisanu kvalitetu goriva.

Ministar Vrdoljak najavio je aplikaciju za sve vrste mobilnih uređaja, o cijenama i kvaliteti goriva na prodajnim mjestima u Hrvatskoj. Osim što će tako interesi potrošača biti još više zaštićeni, jer će u svakom trenutku imali potpunu informaciju o cijenama motornih goriva u bilo kojem dijelu Hrvatske, također će se potaknuti tržišno natjecanje i ulaganja u maloprodaji naftnih derivata.

Cijelu tablicu s izvješćem potražite ovdje

Više o automobilima potražite na AUTONET.HR

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene