Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mercedesov X6

Mercedes-Benz predstavio GLE Coupe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je svog konkurenta BMW-ovom X6 najavio u Pekingu sa studijom Concept Coupe, Mercedes je sada i službeno predstavio njenu produkcijsku izvedbu pod oznakom GLE Coupe.

 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za one koji žele nešto više Mercedes-Benz predstavio V klasu AMG Line Slika nije dostupna Primjer sportske elegancje [VIDEO] Mercedes-Benz predstavio C klasu Coupe

Receptura je ista, odnosno povezane su značajke SUV-a s onima coupea, odnosno spuštena je linija krova te su učinjene druge odgovarajuće izmjene na trenutnom mercedesovom SUV-u srednje veličine, odnosno ML-u koji će sljedeće godine dobiti facelift u kojem će se i uskladiti njegovo ime s novom nomenklaturom, odnosno ubuduće će se zvati GLE.

Kao što po priloženoj galeriji i sami možete vidjeti mercedesovi stručnjaci nisu previše udaljili vanjski izgled automobila od linija spomenutog najavnog koncepta. Ipak, styling produkcijskog automobila je donekle "serijski ublažen" pa tako primjerice više nema jednodijelnih stražnjih svjetala koja su zamijenjena konvencionalnim parom svjetala, a koja nas pak s onima prednjima uvelike podsjećaju na S klasu Coupe.

Sviđa li vam se ovakvo pakiranje ML-a, odnosno modela GLE, odlučite sami, a mi ćemo dodati kako će se razlike između standardne izvedbe i Coupea odnositi više manje samo na vanjštinu automobila. Naime, unutrašnjost bi trebala biti gotovo identična onoj u "običnoj" SUV izvedbi koja će se od sadašnjeg ML-a razlikovati novo uređenim središnjim stupom, novim zaslonom u boji uparenim s Comand infotainment sustavom i sl. Također, valja dodati i kako će Mercedes proširiti popis dostupnih boja i materijala presvlaka, kao i nove ukrase i sl.

GLE Coupe se temelji dakako na istoj platformi kao i osvježeni ML/GLE, no uz odrđene modifikacije ovjesa, upravljačkog sustava i sl, a sve u cilju dodatnog unaprjeđenja voznih sposobnosti. Inače, ovaj je SUV/crossover dugačak 4900 mm, širok 2003 te visok 1731 mm, dok mu međuosovinski razmak iznosi 2915 mm.

Na europskim tržištima motorizacija će uključivati benzinske i dieselske pogonske strojeve, a svi će biti upareni s 4Matic sustavom stalnog pogona na sva četiri kotača i 9G-Tronic automatskim mjenjačem, no uz odgovarajuća podešenja, ovisno o samom pogonskom stroju. Prilikom lansiranja u ponudi bi se trebali naći 3.0 V6 turbodieselski motor snage 258 KS i najvećeg okretnog momenta od 620 Nm u izvedbi GLE 350d 4Matic te 3.0 bi-turbo V6 benzinski motor snage 333 KS i najvećeg okretnog momenta od 480 Nm koji će pokretati GLE 400 4Matic.

Također, s modelom GLE Coupe će Mercedes predstaviti i svoju novu liniju AMG Sport koja će biti konkurencija audijevim S i BMW-ovim M Performance modelima. Konkretnije, kupcima će biti isprva ponuđen GLE Coupe 450 AMG Sport koji će se u ponudi nalaziti ispod "prave" AMG verzije, a pokretat će ga snažniji bi-turbo 3.0 V6 benzinski motor snage 367 KS i najvećeg okretnog momenta od 520 Nm.

Posebnost u odnosu na ostatak ponude će činiti i novi Dynamic Select sustav prijenosa s načinom rada Sport+, raspodjela momenta 40 naprema 60 u korist stražnje osovine (inače 50:50), aktivni AirMatic zračni ovjes, posebni aero kit, standardni 21-colni naplatci s gumama dimenzija 275/45 R 21 sprijeda i 315/40 R 21 otraga, odnosno opcijski 22-colni kotači s gumama dimenzija 285/40 R 22 sprijeda i 325/35 R 22 otraga, posebne presvlake interijera i razni ukrasi i sl.

Na kraju ponudi će se priključiti i GLE 63 AMG koji će konkurirati BMW-u X6M, a kojega će pokretati 5,5-litreni V8 bi-turbo snage oko 580 KS.

Službena premijera ovog automobila će se održati idućeg mjeseca na detroitskom NAIAS-u, a prve isporuke bi trebale uslijediti u drugoj polovici iduće godine.

Više o automobilima potražite na AUTONET.HR

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene