Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Insider

Koji se novi automobili najviše kupuju u Europi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podaci o prodanim vozilima pokazuju jasan primjer naših automobilskih želja.

Podaci o prodanim vozilima koji svakog mjeseca objavljuje agencija JATO Dynamics kažu kako su crossover modeli neminovna sadašnjost i budućnost osobnih automobila.

U rujnu je na europskom tržištu prodano 1.461.683 automobila, što je pad od 2,2% za isto razdoblje lani, a to je rezultat pada na 11 od 27 europskih tržišta. Hrvatsko je tržište prema JATO-u raslo 8,4% i krajem rujna kod nas je bilo prodano 41.168 automobila. Prošle godine u ovo doba prodano ih je 34.020, što znači rast od 21%. S tim smo podatkom drugi, odmah iza Litve čije je tržište raslo 22,8%. Kao i svi statistički podaci, niti ovi ne otkrivaju pravo stanje hrvatskog automobilskog tržišta niti naše kupovne moći. No to je tema za neku drugu priliku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VRUĆI METAL Volvo XC40 – Švedi u crossover bitku šalju novog kraljevića Slika nije dostupna TEST TEST: Mercedes-Benz GLA – zasluženi redizajn koji se ne vidi, ali osjeća...

Među automobilskim markama krajem rujna premoćno je vodeći Volkswagen s 1.293.730 prodana primjerka ove godine. Slijede ga Renault s 853.137 te Ford s 814.605 prodana automobila u 2017. godini.

VW Golf i dalje je voljeni izbor s 356.562 prodana primjerka. U bitku za drugo mjesto ove godine uključio se i Nissanov nedavno obnovljeni Qashqai – koji je prodajom u rujnu (28.987) prestigao Renaultov Clio.

Upravo je prodaja ovog Nissanova SUV-a znakovita za želje kupaca po klasama automobila. Gotovo trećina (31,6%) novih automobila pripada SUV kategoriji koja u usporedbi s prošlom godinom raste za 14,1%. Sve su ostale kategorije u padu, osim direktorskih limuzina i sportskih automobila, no te kategorije čine samo 3%, odnosno 0,3% posto tržišta u rujnu ove godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene