Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Testiranje ljetnih guma

VIDEO: Temeljit test ljetnih guma, ušteda goriva, trošenje...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I ove je godine njemački auto klub, ADAC, proveo temeljit test ljetnih guma.

'Za sezonu 2010 testirali smo 19 guma dimenzija 185/65 R15 te 17 guma u dimenziji 225/45 R 17', izjavio je Daniel Bott, voditelj testiranja. 'Testirali smo ponašanje guma u različitim uvjetima, na suhoj i mokroj podlozi. Ispitivali smo i trošenje gume, potrošnju goriva kao i vanjsku te unutarnju razinu buke', objasnio je.

Pročitajte i ovo Konzumacija droge Poražavajući podaci Raste konzumacija droga u Hrvatskoj, a životna dob korisnika sve je niža: Ipak ima i jedna dobra vijest Slika nije dostupna Dvije najprodavanije dimenzije ADAC-ov test ljetnih guma

Prvenstveno se ispitivala stabilnost vozila, dakle, ponašanje vozila pri naglim promjenama vozne trake, kao i osjećaj na upravljaču, pri brzinama do 150 km/h. Na takozvanom Handling testu, ispitivano je držanje zadanog pravca u zavoju, kao i granice proklizavanja. Nakon toga uslijedilo je kočenje na suhoj podlozi pri brzini od 100 km/h. 

Ništa nije prepušteno slučaju

Moderni testovi ništa ne prepuštaju slučaju. Ovdje se mjeri razina buke pri 80 km/h. Preglasne gume, naime, smetaju ljudima, ali i prirodi. Mjerio se i otpor kotrljanja, te potrošnja pri 80, 100 i 130 kilometara na sat. Kočenje na mokrom pri brzini od 80 km/h izvodi se pomoću metalne šine. Slijedi ispitivanje akvaplaninga na pravcu, u zavoju, ali i utjecaj iznenadnog naleta na mokri dio ceste na kojem se ispituje daljnja stabilnost vozila, odnosno širina izlijetanja iz zavoja. U grupi 185/65 R 15H, pet je guma dobilo najbolju ocjenu, koja prema ADAC-u glasi, 'naročito preporučljivo'.


S ukupnim zbrojem ocjena pobjednik testa je Pirelli Cinturato P6, a slijede ju  Nokian H,  Continental Conti Premium Contact 2, Dunlop SP Sport Fast Response, i Uniroyal Rain Expert. Ocjenu 'nisu preporučljive', u ovoj su dimenziji dobile gume:Interstate Touring IST-1 M+S i Good Ride Radial SP06 M+S.Izuzetno lošima ove su se gume pokazale na mokroj podlozi. ADAC-ovi stručnjaci ističu kako su karakteristike na mokroj, ali i na suhoj podlozi, jednostavno poražavajuće. Naša preporuka ukoliko prilikom kupovine naletite na Interstate i Goodride, obavezno ih zaobiđite. U kategoriji 225/45 R17 W (duplo ve) i Y (ipsilon), ponovo pobjeda za talijanski Pirelli, ovaj put s modelom Cinturato P7. Najbolju su ocjenu još dobile gume: Dunlop SP Sport Maxx TT, PAUZA,   Continental Conti Sport Contact 3, Michelin Pilot Sport 3
i Bridgestone Potenza RE 050 A.

Gume koje obavezno treba izbjegavati jesu: Nankang Noble Sport NS-20, PAUZA, Sava Intensa, Good Ride Neza 200 M+S
Wanli S-1063 i Sunny SN 3800 M+S.Gume koje obavezno treba izbjegavati jesu:Nankang Noble Sport NS-20, PAUZA,Sava Intensa, Good Ride Neza 200 M+SWanli S-1063 iSunny SN 3800 M+S Sava je tako ponovo ušla u ligu najgorih, i to u društvo jeftinih kineskih guma. Naime, već je na testu zimskih pneumatika  Sava podbacila s modelom Eskimo S3, a sada je neuspjeh osobina i niskoprofilne Intensa gume. Test je pokazao loše karakteristike na suhoj te osobito mokroj podlozi. Najgoru je ocjenu Intensa dobila za akvaplaning te za upravljivost na mokrom.

Koje gume izbjegavati u širokom luku

A kao i kod guma manjih dimenzija, i ovdje se treba kloniti kineskih pneumatika. I to u širokom luku. Marka Good Ride i imenom i profilom kopira Goodyear, no daleko je od renomiranog brenda. Uz to, kao i Sunny, nosi oznaku M+S, što je posve neprimjereno za niskoprofilnu ljetnu gumu.
Good Ride imenom asocira na dobru vožnju, no s njima je vožnja sve samo ne dobra. I nadasve opasna.

Glavna karakteristika loših kineskih guma je njihova niska cijena, no štednja vas, u ovom slučaju, može stajati glave. Na testu se pokazalo kako automobil opremljen kineskim pneumaticima može imati čak 40 metara dulji zaustavni put. U praksi to znači, dok se jedan automobil potpuno zaustavio, drugi s brzinom većom od 50 km/h udara u prepreku. A ta brzina može uzrokovati fatalne posljedice. Stoga, dobro razmislite što kupujete.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene