Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasni propust

Jeste li provjerili zračni jastuk svog japanskog automobila?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Afere s proizvođačem komponenti za zračne jastuke, japanskom tvrtkom Takata Corporation, ne jenjavaju. U najnovijoj seriji opoziva koju svjetski mediji već nazivaju "krizom zračnih jastuka" obuhvaćeni su milijuni vozila.

 

Pročitajte i ovo Marija Vučković, ministrica poljoprivrede Rasprava o povjerenju Ministrica progovorila o nezakonitom premještanju svinja i poručila: "Mislim da su svi njihovi navodi krivi" Slika nije dostupna Problematični zračni jastuci Novo MEGA povlačenje automobila!

Naime, unatrag nekoliko godina zabilježeno je više slučajeva samostalnog aktiviranja zračnih jastuka na odlagalištima automobila u Japanu. [i]Tom prilikom...[/i], navodi Bloomberg citirajući upravitelja jednog japanskog pogona za recikliranje, [i]eksplozija zračnog jastuka bila je dva do tri puta glasnija od uobičajene, zračni je jastuk razbio vjetrobransko staklo, a na podu vozila ostale su metalne krhotine"[/i]. U svakom slučaju, radi se o scenariju koji nitko ne želi doživjeti u automobilu.

U najnovijim objavama uglednog Automotive News Europe-a navodi se kako je globalna situacija s takatinim zračnim jastucima uzrokovala opoziv velikog broja toyotinih, hondinih, nissanovih i mitsubishijevih automobila.

U konkretnim brojkama, Honda (najveći kupac takatinih proizvoda) će opozvati oko 400.000 vozila na svijetu, od toga 100.000 na europskim tržištima. Nissan planira opozvati 152.000 vozila, od čega 49. tisuća u Europi, a najbolje je prošao Mitsubishi s najavljena 304 opoziva, isključivo na japanskom tržištu. Konačno, Toyota je najavila opoziv 185.000 vozila na tržištima Japana i Kine.

Ranije je na tržištu SAD opozivom takatinih zračnih jastuka obuhvaćeno oko 8 milijuna vozila, navodi ANE, a Takata je odbila poziv članova američkog Kongresa da proširi opoziv zbog greške koja je već izazvala nekoliko smrtnih slučajeva.

Koliko je poznato, prvi problemi s takatinim zračnim jastucima zabilježeni su još 2003. godine.

Više o automobilima potražite na AUTONET.HR

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene