Obavijesti Video Pretražite Navigacija
360 milijuna Dolara

Hyundai i Kia u rekordnoj nagodbi zbog lažnih podataka o potrošnji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hyundai i Kia su bili prisiljeni sklopiti rekordnu nagodbu s američkim regulatornim tijelima od 100 milijuna Dolara zbog navođenja lažnih podataka o potrošnji svojih automobila.

 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nosivost deset tisuća tona VIDEO Pogledajte impresivnu snagu dizalice koja podiže golemi brod kao od šale Slika nije dostupna KIA Sorento i Hyundai Dva noviteta koja će kod nas dobro proći

Nerealni podaci o potrošnji goriva su izvor sve veće ljutnje među vozačima te se unutar EU-a namjerava stati na kraj praksi uljepšavanja brojki tako što bi se uz stroža pravila, između ostalog, testovi trebali provoditi u prometu, a ne u laboratorijima. Sličan se problem snižavanja deklarirane potrošnje događa u cijelom svijetu, a u SAD-u je korejskog automobilskog diva igranje s brojkama na kraju stajalo 100 milijuna Dolara.

Naime, Hyundai i Kia su optuženi za lažno prikazivanje službenih podataka o tvorničkoj potrošnji goriva svojih automobila i to točnije u oko 1,2 milijuna vozila u SAD-u između 2011 i 2013. Istovremeno to znači i krivo prijavljivanje podataka o emisiji ugljičnog dioksida američkoj Agenciji za zaštitu okoliša. Oba proizvođača su priznala svoja nedjela još 2012. i sada je postignuta nagodba u rekordnom iznosu od 100 milijuna Dolara.

Uz to Hyundai i Kia su se dužni odreži svog "emisijskog kredita" što će ih stajati dodatnih 210 milijuna Dolara te će morati poduzeti mjere kako bi se spriječilo buduće ponavljanje pogrešnog prikazivanja potrošnje što će ih pak stajati oko 50 milijuna Dolara. Drugim riječima, cijela je nagodba "teška" oko 360 milijuna Dolara. Kada se tome dodaju troškovi prepravljanja potrošnje, privatne tužbe vlasnika tih automobila i sl. cijena ovog poteza je i mnogo viša.

Hyundaijev šef za Sjevernu Ameriku David Zuchowski je izjavio kako mu je drago što sada taj slučaj mogu ostaviti iza sebe te kako unatoč tima pogrešnim navodima o potrošnju hyundai i dalje ostaje jedan od vodećih proizvođača kada je u pitanju potrošnja goriva i štetne emisije. Na kraju dodajmo kako je vrijednost dionica obaju proizvođača pala za oko 6%.

Više o automobilima potražite na AUTONET.HR

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene