Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ecco camper koncept by Nau

Kamp-kućica budućnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ecco je futuristički kamper kojega je osmislio svjetski poznati dizajn studio Nau. Inspirirani klasicima dizajna poput Airstreama i VW kampera, žele nas podsjetiti na osjećaj slobode koji su ova vozila poticali u ljudima.

Kamperi su osigurali trajno mjesto u srcima ljudi još otkad su hipiji svojim VW kamperima krenuli iz Berkeleya u Kaliforniji na legendarni Woodstock festival davne 1969. U današnjem, modernom scenariju, na putu do Woodstocka stali bi u Silikonskoj dolini pokupiti svoje novo prijevozno sredstvo – konceptno vozilo Ecco, otkačeni futuristički kamper za moderne tehno-geek hipije.

Pročitajte i ovo Bolja Hrvatska, ilustracija Bolja Hrvatska Modna dizajnerica i umjetnica o problemima kroz svoje radove: "Završiš jednu priču i već se krenu kuhati nove ideje" Urušila se autocesta u Philadelphiji - 1 Opasnost po okoliš? Urušila se autocesta u Philadelphiji: Zapalila se cisterna, zaustavljen promet

Dizajnerski tim iza imena Nau sastavljen je od stručnjaka iz raznih disciplina koji zajedno stvaraju u najmanju ruku zaista jedinstvene stvari. Njihova najnovija kreacija Ecco konceptni je automobil koji oni jednostavno opisuju kao ekološki čisto rješenje za mobilno življenje. U stvarnosti, ovo je najotkačeniji futuristički kamper koji smo ikada vidjeli.

Vozilo jajolikog oblika i high-tech dizajna sposobno je doslovno udvostručiti svoje dimenzije. Oblik automobila konstruiran je s ciljem smanjivanja otpora vjetra a kada tome dodamo nula emisija ispušnih plinova, dobivamo remek djelo mobilnog življenja. Povrh svega rečenoga, ovo neobično vozilo brzo se i jednostavno transformira iz EV-a u pravu kamp-kućicu.

Ecco radi isključivo na električni pogon što znači nula emisija štetnih plinova. Puni se brzo i jednostavno preko standardne 240 V utičnice. Osim baterija, za opskrbu energijom brinu se i solarni paneli. Kada je Ecco parkiran, membransko krovište prekriveno solarnim ćelijama otvara se poput harmonike kako bi Ecco upio i zadnji tračak sunčeve energije.

Isto membransko krovište također preuzima i konvencionalnu ulogu pomičnog krova koje se uzdiže i oslobađa dodatan prostor za spavanje. U unutrašnjosti se nalaze i mala kuhinjica, dnevni boravak, WC i tuš, te dodatan ležaj, u svega 2.4 metra širine i 4.6 metara dužine.

'Od kada su se automobili prvi puta pojavili u svijetu, oni su izvor strasti i izraz osobnosti svojih vlasnika. Najčešće asocijacije na spomen riječi 'automobil' danas su pojmovi poput luksuza, performansi ili sigurnosti, dok nas Ecco pokušava podsjetiti da su oni bili i još uvijek jesu simbol slobode', rekli su dizajneri ovog zanimljivog projekta.

Dizajnerima iz Naua treba čestitati na tome što su uspjeli pretočiti svoju maštu i snove u vrlo funkcionalani dizajn koji je različit od svega što smo vidjeli a k tome i vrlo lijep. Navodno su već pronađeni investitori... tako da jedva čekamo nove vijesti iz Naua.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene