Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Series 51' sa stilom

Bentleyeve 'leteće mamuze'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Continental Flying Spur i njegov sportski dvojnik, Flying Spur Speed, koji naziv duguje maksimalnoj brzini od 322 km/h, nalaze se među najuspješnijim Grand Tourer automobilima s četvero vrata u povijesti Bentleyja te su također među najprodavanijim super-luksuznim limuzinama na svijetu.

Sada je luksuzni stil Flying Spura postao još privlačniji potencijalnim kupcima uvođenjem potpuno novih i dramatičnih dizajnerskih stilskih paketa pod nazivom 'Series 51' koje se prvi puta moglo vidjeti na Continental GT i GTC modelima. Kupci Flying Spur i Flying Spur Speed modela sada mogu birati između 14 različitih personalizacijskih opcija iz 'Series 51' paketa koje su osmislili Bentleyjevi stručnjaci za dizajn unutrašnjosti automobila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rezultat akcije Speed marathon Jako joj se žurilo: Hrvatica (32) vozila autocestom kroz Srbiju 185 kilometara na sat Slika nije dostupna Continental GT Ekskluzivni pogled na novu generaciju Bentleya

'Series 51' predstavlja sam vrhunac Bentley dizajna. Kupcima Flying Spur i Flying Spur Speed modela omogućava da naruče 'ravno s vješalice' jedan od inovativnih i ekskluzivnih paketa preporučenih kombinacija boja i tkanina koje su osmislili Bentleyjevi stručnjaci za dizajn u središtu tvrtke u engleskom gradu Crewe. Drugim riječima, kupci se neće morati 'mučiti' sami pri odabiru boja i detalja već će im biti ponuđene razne, već gotove, kombinacije.

Bentleyjev dizajnerski tim se radeći na stilskim paketima 'Series 51' povodio principom 'pravila trojke' kojime su kreirali složene, ali skladne kombinacije boja, a inspiraciju pruža sam kupac odabirom tri kontrastne boje. Bogati detalji od drva i kože služe kao glavno platno na koje stručnjaci za boje i materijale nanose glavnu boju interijera (najčešće je to neka tamnija boja) te se zatim odlučuju za drugu boju kako bi postigli kontrast.

Kritični trenutak u ovom procesu je odabir treće 'naglašavajuće' boje za šavove i rubove. Odabir drvenih ili aluminijskih panela za komandnu ploču vrši se na način da nadopunjuje sveukupni izgled unutrašnjosti ili da stvori još veći kontrast ako je to ono što kupac želi.

Bentley je za 'Series 51' Flying Spur ponudio limitirano izdanje drvenih obloga 'Sapelli Pomelle' koje se ne može naći ni u jednom drugom paketu opreme, a radi se o tipu drvene obloge koja ima prirodni uzorak ili šare, te niz drugih opcija poput Bentleyjeve kožne sjedalice za djecu te jastučiće za stražnja sjedala koja se također mogu naručiti kao nadopuna ovom ekskluzivnom dizajnerskom paketu.

Ista maštovita upotreba boja proširena je i na vanjski izgled automobila za sve 'Series 51' Continental Flying Spur modele. U ponudi je nekoliko dvobojnih kombinacija inspiriranih Johnom Blatchleyem pri čemu je glavnina automobila u jednoj boji dok se druga koristi kao naglašavajuća i proteže se u jednolikoj liniji preko haube, krova pa sve do prtljažnika.

Ponuda boja kreće se od hladnih i svježih nijansi do bogatih i toplih boja, a tim ljudi u Bentleyju koji je zadužen za boje i materijale na raspolaganju je da pruži svoju pomoć pri odabiru jedne od tri boje odabrane za unutrašnjost automobila koja će komplementirati i dodatno naglasiti odnos između vanjskog i unutarnjeg izgleda.

Bentley je također dizajnirao jedinstvene 'Series 51' aluminijske 19-inčne naplatke s devet krakova i završnom grafitnom obradom a unikatan izgled nadopunjuju pločice s oznakom 51 koje se nalazi iza lukova prednjih kotača. Novi izgled kompletirati će i neki sportski detalji te se tako svi najnoviji Continental Flying Spur modeli, uključujući i 'Series 51' sada mogu naručiti s posebnim plavim kočionim kliještima i prednjim usisnicima za zrak koje je dizajnirao sam Raul Pires, Bentleyjev šef dizajna zadužen za vanjski izgled automobila.

Svi Continental Flying Spur i Supersports coupe i kabriolet modeli za 2011. godinu od sada će biti opremljeni novim i vrlo naprednim 'infotainment' sustavom s ekranom na dodir koji ima izuzetno dobru rezoluciju i interni hard-drive s 30 GB. 8-inčni (20 cm) ekran prikazuje audio sustav, telefon, podešenja vezana za vozne karakteristike i udobnost te najnoviji navigacijski sustav koji koristi vlastiti hard-drive i DVD-player za prikaz podataka.

Novi sustav također koristi i softver zvan 'dynamic navigation' koji prati stanje na prometnicama kako bi vozač mogao izbjeći gužve na cesti te pronalazi destinacije pomoću satelitskih fotografija iz SD memorijske kartice te je kompatibilan s Google Maps programom (u većini zemalja). Ovaj novi 'infotainment' sustav koji bi mogao pronaći i najmanje mjesto na svijetu jer dozvoljava unos poštanskog broja od čak 7 znamenki, kombinira kontrole na dodir s klasičnim Bentleyjevim okruglim gumbićima te tako nudi trenutačnu efikasnost i kristalno čist feedback.

Grafičko sučelje ekrana projektirao je Bentleyjev tim za dizajn unutrašnjosti pri čemu je imperativ bio osigurati da izgled ekrana odgovara klasičnom, ručno rađenom interijeru. Najnoviji Continental Flying Spur i Supersports modeli spojivi su s mobilnim telefonima te uređajima za reprodukciju glazbe, moguće je prikazivanje digitalne TV (gdje ista postoji) i DVD filmova.

Glazba se može puštati i kontrolirati izravno preko iPoda a tu je i CD changer za 6 diskova, čitač SD kartica i hard-drive koji može pohraniti i do 15 GB glazbe. Novi 'infotainment' sustav obogaćen je još jednom novotarijom – DIP (driver information panel) koji jasno i lagano vozaču omogućava pristup informacijama o velikom broju sustava automobila.

Tu se misli na podešenje jačine prednjih svjetala, retrovizora, zaključavanja vrata, podešavanje visine automobila a upravljanje funkcijama poput spajanja telefona i bluetooth povezanosti također je znatno bolje riješeno nego ranije.

Novi Continental Flying Spur i Flying Spur Speed i pripadajući 'Series 51' stilski paketi u prodaju dolaze u ožujku 2011. godine zajedno sa Supersports coupe i kabriolet modelima.

Bentley Continental Flying Spur:
6-litreni W12 twinturbocharged, 560 KS i 650 Nm, 2475 kg (5.1 sec do 100 km/h, max brzina 312km/h)

Bentley Continental Flying Spur Speed:
6-litreni W12 twinturbocharged, 610 KS, 2475 kg (4.8 sec do 100 km/h, max brzina 322km/h)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene