Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gradski mališan

Fordova nova beba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zadnja generacija FORD Ka nije uspjela 'napaliti' kupce da se pri kupnji najmanjih gradskih automobila odluče za tog mališana. Da bi ispravili tu grešku krenuli su u izradu potpuno novog modela.

Trenutni model bio je razvijen u suradnji s Fiatom i neke karakteristike poput platforme dijeli s popularnim 500. Međutim, iako je ovaj talijanski rođak od početka bio veliki uspjeh, Fordov trud nije bio jednako nagrađen jer iako se tvrtka zaista trudila podariti Ka modelu moderni izgled i vozne karakteristike jednake onima drugih modela iz svoje ponude, automobil nije 'sjeo' kupcima Forda. Ali to bi se sve sada trebalo promijeniti.

Fordova nova beba upravo je napravila svoje prve korake. Tvrtka koja se skriva iza plavog ovala pustila je prve informacije i skice novog modela.

Novi Ka koji će stajati oko 9.200 EUR za početni model, koji bi trebao povratiti šarm i sportski karakter nekadašnjeg modela Ka. Stilski izgled automobila temeljit će se na kalifornijskom izdanju Start koncepta koji je bio predstavljen ranije ove godine na auto showu u Pekingu.

Pod haubom leži novi 1.0-litreni EcoBoost motor s tri cilindra i direktnim ubrizgavanjem te Start/Stop tehnologijom. Sa snagom od između 80 i 125 KS, koja je sasvim dovoljna za manevriranje kroz gradske gužve, novi mališan imati će potrošnju od 3.9 l/100km i emisiju štetnih plinova ispod 100g/km. Ista će jedinica od sada biti u ponudi i za Fiestu, Focus i C-MAX model.

Novi Ka biti će najprije predstavljen na novijim tržištima u Kini, Indiji i Južnoj Americi. Ali, kao i novi Focus – koji ima 80 posto jednakih dijelova bez obzira na to gdje se prodaje – poštujući OneFord politiku Fordovog šefa, Alana Mulallyja, model će biti gotovo isti u cijelom svijetu. Što se tiče preostalih 20 posto, tu se razlike najviše odnose na paket opreme.

Drugim riječima, Ford Ka za europsko tržište imati će viši standard opreme. To je ponajviše tako zbog MyFord sustava koji omogućuje integraciju smartphoneova u samu komandnu ploču automobila. Tako ćete osim upravljanja klimom i satelitskom navigacijom moći slati i primati glazbu, puštati video filmiće i preuzeti telefonski poziv. Upravljanje svim ovim funkcijama bit će putem glasovnih komandi ili touchscreen tipki na ekranu.

Automobil će po novome također imati i daleko više opcija za personaliziranje. Ford će kao i s prethodnikom opet ponuditi razne grafičke izvedbe vanjskog izgleda i široki raspon boja za unutrašnjost, međutim kupci novog Ka modela sada će imati znatno veći izbor kako bi svaki model bio jedinstven. Jedan detalj koji bi mogao zanimati žensku populaciju jest da će osvijetljenje u unutrašnjosti automobila moći biti usklađeno s ostatkom interijera.

Malo ćemo se ipak načekati jer će mali Ka u prodaju krenuti tek krajem 2013. ili početkom 2014. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene