Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ford Mustang slavi 50. rođendan s posebnim rođendanskim izdanjem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošlo je pedeset godina otkako je Ford predstavio jedan od najpopularnijih američkih automobila u svijetu a ovaj jubilej proizvođač je proslavio posebnim izdanjem koje su očekivano nazvali Mustang 50 Year Limited Edition.

Temeljen na potpuno novom Mustang GT modelu s performansnim paketom, ovaj 50 Year Limited Edition model osmišljen je s ciljem da kupcima dostavlja izvanredne performanse u doista jedinstvenom pakiranju koje će trenutačno biti prepoznatljivo kao legendarni Mustang model.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Renault oduševio novim Espaceom Slika nije dostupna VW izbacio još jedan Golf – ovog puta kao Alltrack Crossover verziju

''Novi Mustang kombinacija je sportskog i modernog dizajna koji nedvojbeno govori da se radi o Mustang modelu,'' rekao je Moray Callum, potpredsjednik dizajna u Fordu. ''Ovaj 50 Year Limited Edition model donosi još više detalja kojima će se razlikovati od ostalih Mustang modela pri čemu je temeljna ideja bila prenijeti dojam izvornog modela iz 1965.''

Posebno izdanje biti će dostupno u samo dvije ekskluzivne boje karoserije, Wimbledon White, poput Mustanga sa serijskim brojem 0001, prvog prodanog Mustang modela koji je Ford prodao satniku Stanleyu Tuckeru u travnju 1964., te Kona Blue boji.

Kromirani ukrasni detalji okružuju svako od tri stražnje trake svjetlosti koje sa svake strane čine stražnje svjetlosne sklopove što je detalj koji korijene vuče iz izvornog dizajna za Mustang iz 1962. koji je Fordu predložio Gale Halderman i koji je postao osnova za proizvodni model koji je na tržište izašao 1964.

Tri zasebne trake svjetla na svakoj strani koje je Halderman predložio u serijskoj su proizvodnji preinačene u jedinstveni svjetlosni sklop s tri pruge, ali izgleda da je izvorni dizajn ipak pobijedio obzirom da se pet desetljeća kasnije vratio u velikom stilu.

Mustang 50 Year Limited Edition biti će prepoznatljiv i po okruglom detalju na stražnjem kraju koji izgleda poput poklopca za spremnik goriva i koji nosi znak 50 Years pored oznake GT.

Još jedan vizualni element koji je jedinstven za ovaj Mustang limitirani model su i specifična stražnja bočna stakla. Za razliku od izvornih prozora na modelu iz 1965., nova bočna stakla na stražnjim sjedalima izrađena su od nekoliko slojeva stakla spojenih posebnom tehnikom razvijenom posebno za ovaj limitirani model.

Dame i gospodo – ovo je novi Ford Mustang

Za upravljačem će vozači tek imati osjećaj da voze doista poseban automobil. Aluminijski paneli na komandnoj ploči specifičnog oblika, koja se nadvija nad vozačevim i suvozačevim prostorom dok je u području središnjeg grebena ravnih linija, stvaraju profinjen vizualni dojam te je to još jedan element po kojem se posebno izdanje razlikuje od ostalih Mustang modela. Na suvozačevoj strani se nalazi i posebna oznaka s natpisom 50 Year Limited Edition.

Posebno izdanje Mustanga biti će jedino koje će imati upravljač omotan kožom s prošivima od kašmira. Prošivi su korišteni i na instrumentnoj ploči, predjelu ručice mjenjača, na središnjem naslonjaču za ruke, panelima vrata i sjedalima. Sjedala su pak izvedena u dvobojnoj kombinaciji kašmira i crne kože dok se na poleđini sjedala također nalaze oznake s 50 Year logom.

Limitirani model biti će opremljen i posebnim tepisima s istim prošivima od kašmira koji također neće biti dostupni niti s jednim drugim Mustang modelom.

Pod poklopcem se pak nalazi dorađeni 5.0-litreni V8 motor koji dostavlja više od 420 KS i razvija 529 Nm okretnog momenta, a svaki 50 Year Limited Edition model biti će opremljen Mustang GT performansnim paketom koji uključuje masivne Brembo 6-klipne kočnice na prednjim kotačima te 19-inčne naplatke s visoko-performansnim Pirelli P-Zero ljetnim gumama.

Spomenuti 19-inčni alu naplatci s jedinstvenim dizajnom krakova u obliku slova Y inspirirani su kromiranim naplatcima od čelika koji su se nudili s izvornim Mustang modelom prije 50 godina.

Ovaj jubilarni 50 Year Limited Edition model biti će jedini Mustang model najnovije generacije koji će biti dostupan s kombinacijom automatskog prijenosa i performansnog paketa. U kombinaciji s 6-stupanjskim automatikom, Mustang 50 Year Limited Edition dobiti će i diferencijal s ograničenim proklizavanjem na stražnjoj osovini.

Stvoren u čast pet desetljeća Mustanga, ovaj 50 Year Limited Edition proizvesti će se u seriji od 1.964 primjeraka a u prodaji će se naći u jesen.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene