Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hidrografika

'Felge' u tigrastom ili karbon uzorku? Nema problema!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oduvijek ste željeli obojati svoje naplatke u neki poseban uzorak, jedinstven baš vama? Od sada je i to moguće postupkom zvanim 'Water transfer printing' ili hidrografika.

Hidrografika nije nova metoda, međutim tvrtka HG Arts iz Barcelone izbacila je prilično cool video kojim pokazuju kako se taj proces može koristiti da personalizirate dijelove automobila poput naplataka, rešetke hladnjaka i svakog drugog dijela automobila koji možete ukloniti.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Barceloni (Foto: AFP) festival La Mercé VIDEO Ulično slavlje 40.000 mladih izmaklo kontroli: Ozlijeđene 43 osobe, 20 uhićenih te je prijavljen slučaj seksualnog napastovanja Slika nije dostupna Svi imali negativan test Usred pandemije 5 tisuća ljudi partijalo na koncertu u Barceloni, pogledajte koliko ih je poslije bilo zaraženih

Hidrografika ili HydroGraphics, također poznata kao proces printanja uranjanjem, vodenog printanja ili kubnog printanja, je metoda primjene printanih uzoraka na trodimenzionalne predmete. Proces hidrografike može se koristiti za bojanje predmeta od metala, plastike, stakla, punog drveta i raznih drugih materijala.

Tijekom tog procesa, temeljni sloj ili uzorak koji se želi prenijeti na neku površinu prvo se tretira određenim sredstvima te se na njega nanosi temeljni premaz. Film polivinil-alkohola (PVA) nanosi se na grafički prikaz koji se želi prenijeti te se tada položi na vodenu površinu.

Posebna aktivacijska kemikalija tada se sprejem nanese na prije spomenuti film koja rastvara grafiku u vodi i aktivira sredstvo za prianjanje. Dio koji želimo obojati tada se unosi u spremnik s vodom kroz tintu koja pluta po površini vode, te se zatim omotava oko predmeta i prianja na površinu.

Nakon uklanjanja predmeta iz vode nanosi se površinski sloj koji štiti naneseni uzorak. Kod višestrukih umakanja, hidrografskim printanjem može se postići potpuna prekrivenost površine uključujući i sve najmanje udubine.

Trajanje procesa ovisi o složenosti predmeta koji se želi ukrasiti. Za komandnu ploču automobila potrebno je tako oko 20 minuta (što ne uključuje vrijeme sušenja). Može li se proces popraviti ako nešto krene po krivu? Može. Ukrašeni elementi tada se moraju ispjeskariti nakon čega se ponovno nanosi print ii boja.

Hydrographics tinta je sama po sebi vrlo trajna, tvrde proizvođači, ali je ipak potreban dodatni zaštitni sloj kojime ukrasni printevi mogu trajati godinama. Proziran zaštitni sloj štiti printane elemente štiti od ogrebotina i UV zraka kao i zaštitni lakovi koji se koriste za karoserije automobila u automobilističkoj industriji.

Osim što su dobavljači opreme za hidrografiku, HG Arts također vodi i radionice pa ako želite naučiti kako se baviti ovim načinom bojanja pa možda i otvoriti svoju vlastitu radnju kod nas, pravac za Barcelonu.

Za kraj, pogledajte video priloge i uvjerite se sami koliko je lagano dobiti felge s uzorkom karbonskih vlakana, u kamuflažnom uzorku ili pak u uzorku novčanica od 100 dolara. Totalno cool!
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene