Obavijesti Video Pretražite Navigacija

FBI se boji da bi autonomni automobili mogli poslužiti kao izvrsna oružja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako su u ovom trenutku autonomni automobili još samo prototipovi, FBI vjeruje da bi ovo 'revolucionarno' vozilo moglo iz temelja promijeniti brzinske potjere policije za zločincima za već nekoliko godina.

Autonomni automobili nisu budućnost, oni sve više postaju naša realnost. Od kontinuiranih testiranja koje provodi Google do obećanja iz Nissana, Mercedes-Benza, Volva i drugih da tehnologija stiže, jedini smjer kojime se kreću autonomna vozila jest naprijed. Iako tehnologija na kojoj se zasnivaju autonomni automobili već postoji, zakonske implikacije su daleko kompliciranije od svega ostalog vezano uz ovaj novi tip prijevoznih sredstava.

Pročitajte i ovo Ilustracija OSRAMOTIO AMERIKU Bivši agent FBI-a koji je 20 godina špijunirao za Ruse pronađen mrtav Uhićen Jack Teixeira Sigurnosne rupe FOTO/VIDEO Skandal u Pentagonu: FBI uhitio mladića povezanog s curenjem tajnih dokumenata

Već sad kruže priče i prve šale na račun toga kako bi se ovakvi inovativni, napredni sustavi mogli koristiti u negativne svrhe. Conan O'Brien nedavno se našalio na ovu temu u njemu osebujnoj maniri a čak i FBI ozbiljno razmatra mogućnost korištenja autonomnih vozila u nezakonite svrhe pa čak i kao ozbiljnog oružja.

Prema jednom FBI-jevom izvještaju koji ne nosi oznaku tajnosti ali ipak nije dostupan široj javnosti koji je nedavno pribavio jedan britanski list, autonomni automobili ''u značajnoj će mjeri promijeniti načine na koje, kako pripadnici zakona, tako i kriminalci mogu koristiti automobile.''

Jedan od najvećih strahova koji brine FBI jest jednostavno to da će autonomna vozila omogućiti vozačima da maknu ruke s upravljača i oči s ceste. Zamislite brzinsku potjeru tijekom koje kriminalci mogu pritisnuti gumb i uključiti automatski rad nakon čega se mogu slobodno kretati po vozilu i neometano pucati po policiji.

Autonomni automobili tako bi mogli postati savršeno oružje za teroriste, ali bi također mogli pomoći policiji da lakše prati osumnjičenike. ''Nadzor bi mogao postati puno učinkovitiji i lakši obzirom da bi postojala manja šansa da patrolni automobil izgubi ciljano vozilo iz vida,'' piše u izvještaju.

Autonomna luksuzna limuzina temeljena na Tesli stiže u Ženevu

Nadalje, američka savezna agencija brine da bi se uz poznavanje hakerskih vještina, autonomni automobili mogli pretvoriti u izvrsno oružje. Terorist bi mogao staviti bombu u prtljažnik i poslati automobil na svoje odredište.

Međutim, prema izvještaju FBI-ja, autonomni automobili mogu imati i neke očigledne prednosti. Njima bi poslovi nadzora mogli postati puno lakši. Policajci bi mogli lakše pratiti određeno vozilo s veće udaljenosti te bi isto tako mogli imati slobodne ruke da snime nekoliko fotografija ili video snimku.

Autonomna vožnja je u svakom slučaju dvosjekli mač. FBI predviđa da bi Kongres mogao dati odobrenje za puštanje autonomnih automobila u javnu upotrebu u Americi u roku od sljedećih 5 do 7 godina.

Očigledno je da ipak imamo još nekoliko godina fore dok ovakva pitanja ne postanu nešto o čemu ćemo trebati razmišljati. U ovom trenutku, potpuno autonomna vozila još uvijek su u fazi ograničenih testiranja na javnim prometnicama te svakako u ovom trenutku još uvijek nisu sposobna za neke od scenarija koje je osmislio FBI.

Za kraj, pogledajte urnebesan video Conan O'Brien koji nam je to sve lijepo objasnio!
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene