Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne štedite na svjetlima!

Dobro vidjeti znači izbjegavati opasnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz razne inovativne high-tech sustave, koji se masovno ugrađuju u nove automobile, često se zaboravlja pravi značaj dobrih svjetala. Jer dobro vidjeti znači izbjegavati opasnosti.

Kupci automobila uglavnom imaju izbor između uobičajenih halogenih svjetala ili onih sa ksenon tehnologijom. No, koja izabrati? Isplati li se investirati i do 10 tisuća kuna više za ksenon tehnologiju, pokazati će test njemačkog ADAC-a.Na testu je pet serijskih automobila: Volkswagen Golf, Škoda Superb, Opel Insignia, Nissan Qashqai i Mercedes-E-klasa. 

Pročitajte i ovo Hamasovi tuneli ispod bolnica VIDEO Objavljene nove snimke iz Hamasovih tunela: Pogledajte kako izgledaju i što su u njima pronašli Tuneli ispod Gaze - 5 taktička prednost FOTO Gaza metro - ovo je misteriozni labirint ispod zemlje pred kojim su Izraelci nemoćni: Hamas je izgradio stotine kilometara tunela

'Što su svjetla na automobilu tamnija, to će se vozač brže umarati jer su oči biti napetije.Prema tome, svjetliji ksenon far na duljim noćnim vožnjama predstavlja pravu sigurnosnu prednost', rekao je Martin Ruhdorfer, voditelj testiranja. Prilikom ispitivanja učinka svjetlijih tonova, nedostatke su pokazala jednostavna standardna refleksivna svjetla. S druge strane, projekcijska su ksenon svjetla zahvaljujući naprednijoj optici postigla bolju disperziju svjetla.

Ksenon svjetla bolje se raspoređuju

Već prva usporedba u tunelu za ispitivanje svjetlosti pokazuje da ksenon svjetla ne samo što pružaju svjetliji prikaz te bolje raspoređuju svjetlo, već i bolje osvjetljavaju rubove ceste. Raspršivanje svjetla otežava učinak farova, osobito kod kiše i magle. S ovom se mrežom ispituje gustoća usmjerenog snopa.

'Na otvorenoj cesti primjećujemo kako svjetlost nije ujednačena već je raspršena.Ne vidim baš daleko naprijed te, samim time, ne mogu niti na vrijeme uočiti opasnosti', izjavio je Arnulf Thiemel, testni vozač.  'Kod vožnje kroz zavoje nedostaje mi što svjetlost ne obasjava kutove zavoja i što je suprotna traka relativno u mraku', dodao je.  'Sada vidim jako dobro zato što je snop svjetlosti ujednačen i, prije svega, zato što je doseg vrlo dalek. Dakle, opasnosti i prepreke mogu uočiti puno ranije. Također, znakovi su jako dobro osvijetljeni te vrlo lako uočavam gdje trebam skrenuti. Isto se odnosi i na lijevu stranu ceste, ona nije u 'crnoj rupi', te je osvjetljavanje izvrsno', zaključio je Arnulf Thiemel.

Visoka nadoplata za ksenon isplativa

Jasnu prednost pruža i sistem zakretnih svjetala koja prate zavoj ovisno o stupnju zakrenutosti upravljača ili dodatna svjetla koja se pale prilikom skretanja.Nažalost, ova su svjetla uglavnom dostupna isključivo sa ksenonskima.Visoka nadoplata za ksenon svjetla je isplativa kod svih testnih kandidata. Samo je kod Nissana razlika između dobrih halogenih i ne puno boljih ksenon svjetala toliko mala tako da nadoplata i nije nužno opravdana.

Izvan konkurencije je Audi R8. Riječ je o prvom automobilu na tržištu s kompletnim LED svjetlima. To je budućnost, a to znači osjetno manju potrošnju energije uz vrlo svijetli ton, gotovo identičan onome kod ksenon svjetala. Što se tiče sigurnosti, prednost ksenon svjetala u odnosu na halogena je ogromna, i to se moglo vidjeti na našim testovima. Umjesto investicije u luksuznu opremu preporučamo ulaganje u dobra svjetla, kao što su ksenon i LED tehnologija.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene