Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Roditelji riskiraju

Djeca stradaju u nesrećama zbog neispravno korištenih autosjedalica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od desetero djece koja stradaju ili su teže ozlijeđena u prometnim nesrećama, devet bi ih vjerojatno preživjelo ili ne bi završilo u bolnici samo da su bili ispravno vezani u dječju autosjedalicu. Istraživanja i iskustva, međutim, pokazuju da se u Hrvatskoj 90 posto sjedalica ne koristi na ispravan način.

Svi roditelji koji djecu pri vožnji automobilom drže u naručju, umjesto u autosjedalici, riskiraju njihove živote. Silama koje nastaju pri sudaru brzinom od samo 25 km/h, dijete od pet kg postaje teško kao osoba od 100 kg. 'Najčešće pogreške koje rade roditelji su te da ne voze djecu u autosjedalicama. Autosjedalice spašavaju živote, kod novorođenčadi do 90 posto, kod male djece do 70 posto', rekla je Kristina Šafranec iz udruge Roda.

Pročitajte i ovo Lana i Zayn poginuli su, majka i stariji brat bore se za život tragedija u Americi VIDEO Pijana vozačica zabila se u ljude koji su slavili dječji rođendan: Poginuli su Lana (8) i njezin brat, puno je ozlijeđenih Kolesterol Liječnici upozoravaju Zabrinjavajući podaci: Sve je više djece s povišenim kolesterolom

Volonteri udruge Roda već pet godina mjesečnim akcijama educiraju mlade roditelje kako ispravno smjestiti djecu u automobilu. 'Oko 90 posto tih autosjedalica je neispravno montirano, odnosno djeca se neispravno voze u njima', dodala je Šafranec. Jednako je važno i da sjedalica bude odgovarajuće kategorije, s obzirom na težinu djeteta. Kupnja rabljenih primjeraka loše je rješenje zbog upitne sigurnosti.

Prema zakonu, sva djeca do 12 godina ili do 150 cm visine moraju se voziti u odgovarajućoj autosjedalici. Kazna za dijete koje u vožnji nije vezano iznosi 500 kuna, jednako kao i cijena prosječne autosjedalice. Na roditeljima ostaje hoće li riskirati, ili osigurati trajno rješenje za svoje dijete.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene