Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

INSIDER

Dizelima nije odzvonilo! Zamijenite stari za novi uz 74.000 kuna popusta...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
...svi vi koji trenutno živite u Münchenu, Stuttgartu ili Wolfsburgu. Zaključci njemačkog nacionalnog dizelskog foruma održanog prije neki dan u Berlinu između ostalog pomladit će vozni park u Njemačkoj no vrlo moguće i u Hrvatskoj.

Jeste li znali da na cestama Europe trenutno krstari više milijuna vozila s Euro 1 do Euro 4 oznakama koje neudovoljavanju modernim ekološkim standardima? Prosječna starost vozila Europske unije je 10 godina a hrvatskih 13 godina samo kvari prosjek.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VRUĆI METAL Frankfurtska tračpartija – o čemu se pričalo iza svjetala reflektora Slika nije dostupna VRUĆI METAL Svi novi automobili s Frankfurt International Motor Showa

O budućnosti automobila s dizel motorima odlučivalo se prije neki dan u Berlinu (Diesel National Forum 02.08.). Za stolom su se napokon našli manje-više svi odgovorni za problem znan kao Dieselgate.

Pripadnici raznih njemačkih ministarstava te cijela vojska menadžera i inženjera iz Volkswagena, Mercedesa i BMW-a, donijeli su kompromisna rješenja kojima će smanjiti udio štetnih plinova za više od 25%. Akcijski plan prije svega uključuje servisni popravak na gotovo 5 milijuna EURO 5 i EURO 6 modela u trošku proizvođača. Dodatnim novčanim poticajima plan je izbaciti zastarjele osobne automobile s dizel motorima te konačno pomoći gradovima u realizaciji ekoloških projekata kroz zajednički financirani fond.

Ovo je ne baš mala pahulja za koju se vjeruje kako će vrlo skoro pokrenuti lavinu sličnih procedura u ostalim zemljama EU, uključujući i Lijepu našu. Treba naglasiti da je inicijativa na proizvođačima a ne na državi što daje nadu za brzu akciju.

Sadašnjim vlasnicima svakako su najzanimljiviji poticaji za kupnju. Ponude vrijede do kraja ove godine ako svoj stari dizel zamijenite novim Euro 6 dizelom, benzincem ili električnim vozilom. Tako Volkswagen daje 2.000 eura pri kupnju modela Up!, 3.000 eura za Polo, 5.000 eura za Golf i Tiguan, 8.000 eura za Passat/Arteon i čak 10.000 eura za kupnju Touarega. Dodatni poticaji za kupnju električnog Golfa iznose 2.380 eura što se s poticajima koje daje njemačka država penje na čak 11.760 eura ukupno za zamjenu vašeg Golfa 2 za novi na struju.

Poticaji iz Audija vrlo su slični Volkswagenovim dok se (u vrijeme pisanja ovog teksta) odgovore iz Škode i Seata još uvijek čeka.

BMW je puno manje darežljiv, kod njih možete dobiti najviše 2.000 eura ukoliko izberete neki od njihovih Euro 6 modela koji ispuštaju manje od 130g CO2 ili kupite BMW i3 ili neki od njihovih plug-in modela.

Mercedes-Benz je već dva tjedna ranije započeo pan-europsku servisnu akciju unaprjeđenja 3 milijuna svojih dizela. Uz to i oni odobravaju poticaje za zamjenu i kupnju novih Mercedesovih vozila. Nažalost ne preciziraju iznose no sumnjamo da su manji od konkurencije.

Ostali proizvođači automobila poput Forda također daju bonuse za kupnju u iznosu od 2.000 do 8.000 eura za sve Fordove modele starije od 2006. godine. Ford je pri tom iskoristio priliku te izrazio sumnju u efekte zaključaka i akcija njemačkih vlasti i domaćih proizvođača te napomenuo kao će isti izazvati “nerealna” očekivanja ekoloških udruga i ne-vladinih organizacija.

Toyota se pridružila u svom stilu te nudi 4.000 eura poticaja za sve koji odluče zamijeniti svoj dizel bilo kojeg proizvođača za Toyotino hibridno vozilo.

Ostali europski i japanski proizvođači zastupljeni na europskom tržištu još se nisu oglasili, no sigurno neće ostati tihi nakon vrlo oštrih kritičkih izjava njemačkog ministra prometa o njihovom preuzimanju odgovornosti za zdravlje građana.

Vrijedi napomenuti kako razni ekološki lobisti i udruge nisu zadovoljni mjerama donesenim na forumu već zagovaraju ugradnju skupljeg mehaničkog rješenja u sve automobile.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene