Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cestovna inačica trkaćeg automobila

Caterham Seven Supersport

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon dvogodišnje stanke poznati britanski proizvođač specijaliziran za proizvodnju ultra laganih sportskih automobila, Caterham Cars donosi prvi potpuno novi model u liniju svjetski poznatog Caterham 7 modela – Caterham Seven Supersport.

Najnovija pridošlica modelskoj liniji 'sedmice' do sada je najvjernija izvornom Chapmanovom dizajnu koji je dan danas ikona u svijetu britanskog automobilizma. Temeljen na trkaćem automobilu koji se natječe u izuzetno uspješnom Caterham Supersport prvenstvu, cestovni model okoristio se tehničkim elementima trkaće verzije koje su stručnjaci u Caterhamu potom 'ugladili' za cestu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oglasila se policija Deveta žrtva: Motociklist nakon teške nesreće preminuo u bolnici Policija Očevid je u tijeku U Istri se sudarila dva motocikla, zatvorena je cesta, a promet teče obilazno

Novi Caterham Seven Supersport sa 140 KS pravi je nasljednik Colin Chapmanova koncepta iz 1957. godine povodeći se filozofijom 'manje je više' karakterističnom po laganim minimalističnim strojevima koji u svojoj srži nose izvanrednu upravljivost i uzbudljivo vozačko iskustvo.

Caterham Motorsport doradio je 1.6-litreni Ford Sigma motor koji dolazi uparen s 5-stupanjskim mjenjačem s kratkim prijenosnim omjerima, laganim zamašnjakom i trkaćim ovjesom. Automobil koji se jednako dobro drži na trkaćoj stazi i na cesti leži na 13-inčnim naplatcima s CR500 Avon pneumaticima koji garantiraju sirovo i čisto vozačko iskustvo i definitivno nije za one slabog srca.

Sa samo 520 kg, Fordov pogonski sklop katapultira Supersporta od 0-100 km/h za 4,9 sekundi dok maksimalna brzina iznosi 193 km/h.

Opremljen diferencijalom s ograničenim proklizavanjem i omjerom prijenosa brzina podešenim za sportsku vožnju, Supersport je također dobio bolje opruge i amortizere posuđene sa svog trkaćeg rođaka, tvrđe anti-roll barove, pomalo rudimentarnu instrumentnu ploču koja odaje njegove trkaće korijene, što dodatno potvrđuju i sportska sjedala s pojasevima koji se osiguravaju u četiri točke.

Stvoren za trkaću stazu, ali jednako spreman za javni cestovni promet, najnoviji Caterham Seven Supersport također nudi veliku vrijednost za novac s cijenom od 22.995 britanskih funti (25.640 EUR) za tvornički sastavljen model, dok pravi entuzijasti mogu naručiti i paket s pojedinačnim komponentama koje sastavljaju sami, tzv. DIY kit koji je nešto jeftiniji s cijenom od 19.995 britanskih funti (22.300 EUR). Sve cijene su za UK tržište.

Supersport je predstavljen nešto više od dva mjeseca nakon što je Caterham lansirao svoj ekstremni novi sportski automobil SP/300R, koji je izuzetno dobro prihvaćen na Autosport International Showu.

'SP/300R prvi je potpuno novi model našeg brenda u 15 godina. Međutim, sa Supersportom smo se željeli vratiti našim korijenima. 'Sedmica' je proizašla iz svijeta automobilizma, a novi model odražava vrijednosti poput pristupačnosti i zabave koje čine Caterham onime što jest, ikonom britanskog automobilizma. Do sada smo proizveli i brže automobile s jačim motorima i boljim ubrzavanjem, ali upravo karakter Supersporta, vrijednost za novac i niski troškovi održavanja ono su što oduševljava zaljubljenike u sportske automobile, uključujući i one sa skromnijim budžetom', rekao je Mike Edwards iz Caterham Carsa.

Caterham Supersport Championship jedno je od nekoliko natjecanja Caterham Motorsporta te je ujedno i najbrže rastuća serija. S 14 etapa podijeljenih u sedam trkaćih vikenda, sljedeća postaja Supersport prvenstva je nova staza Snetterton 300, od 24. do 26. travnja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene