Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje

BP kaže da nafte imamo za još (samo) 53,3 godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema rezultatima istraživanja koje je nedavno objavio BP, prema trenutačnom stupnju izvlačenja nafte, za 53,3 godine ovaj vrijedan i trenutno nezamijenjiv resurs će biti potrošen. Ali....

Prije ili kasnije izvući ćemo i zadnju kap nafte iz zemlje, a ako je vjerovati istraživanju koje je objavio BP, to će se dogoditi za nekih pedesetak godina, prenosi USA Today. Oni predviđaju da trenutačno imamo rezervi nafte u količini od 1.687,9 milijardi barela, što je zapravo poboljšanje od 1,1, posto u odnosu na prognoze 2013. godine.

Za ove optimističnije prognoze ove godine možemo zahvaliti Sjedinjenim Državama za koje BP kaže da imaju 44,2 milijarde barela nafte u rezervi što je 26 posto više nego što se prethodno smatralo. To je također daleko više od 33,4 milijarde barela nafte prema procjenama američkog ministarstva za energetiku.

Kako godine prolaze, ta će se brojka vjerojatno povećavati a ne spuštati, zahvaljujući tehnološkim napretcima poput horizontalnog bušenja koje bi moglo omogućiti pristup ka još dodatnih 75 milijardi barela nafte i prirodnog plina iz naslaga škriljevca u permskom bazenu u zapadnom Teksasu, kako izvještava USA Today koji je koristio navode tvrtke Pioneer Natural Resources.

Koje zemlje imaju najjeftiniji a koje najskuplji benzin?

Nove tehnologije i tehnike izvlačenja te otkrivanje novih nalazišta dovode do paradoksalne situacije da bi rezerve nafte ponovno mogle početi rasti. Time rečeno, nadamo se da to neće negativno utjecati na napore ka komercijalnoj aplikaciji alternativnih izvora energije (čitaj: održivih izvora energije) jer bi svakako trebalo nastaviti raditi ka smanjenju naše ovisnosti o nafti i plinu, dugoročno gledajući.

A podatak koji je BP nedavno objavio u javnosti da nam preostaje nafte za još samo 50-ak godina mogao bi također biti još jedan spin ne bi li se opravdalo povećanje cijena nafte, u slučaju da posljednji u nizu sukoba u zemljama bogatim naftom ne posluži svrsi onako kako se očekuje.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene